середа, 28 серпня 2013 05:15

"Власники квартир проти тварин і маленьких дітей"

Наприкінці літа у столиці на 4,2% подорожчала оренда квартир. На місяць за однокімнатну правлять у середньому 4 тис. грн, за двокімнатну — 5,8 тис., за трикімнатну — 7,3 тис. грн. Подорожчання пов'язане з приїздом студентів і робітників.

— Початок осені — пора попиту, — каже 38-річна Наталія Сойко, спеціаліст столичної рієлторської компанії "Альянс-Брок". — Ціна зросте ще, але не суттєво, бо пропозицій досить. Восени буде ще більше, бо влітку багато киян-власників відпочивають.

На що дефіцит?

— На маленькі дешеві квартири біля метро. Студенти хочуть, щоб помешкання було за 10-15 хвилин ходи до метро. Про тисняву в маршрутках і пробки знають усі.

Ціни впадуть?

— Студенти шукають квартири у серпні та на початку вересня. У жовтні-листопаді ажіотаж стихне, ціни трохи спадуть, але і пристойних квартир не лишиться.

Як студенту вигідніше винаймати житло? Самому — кімнату у квартирі з господинею чи багатокімнатну квартиру — з друзями?

— Молодь хоче жити без господарів. Бо ніхто не знає, наскільки господиня чесна і охайна, чи не набридатиме. Найкращий варіант — кілька приятелів знімають 3-кімнатну квартиру. Загалом дешевше, і кожен має окрему кімнату.

На що люди звертають увагу?

— Дівчата хочуть, щоб квартира була сучасною, хлопцям — байдуже. Головне, щоб було акуратно і стояла мінімальна техніка: холодильник, пралька, плита, телевізор і мікрохвильовка. Зі своєю технікою ніхто не переїжджає.

Господарі висувають умови винаймачам?

— Майже всі категорично проти тварин і маленьких дітей. Швидше здадуть квартиру родині, ніж студентам. Бо в родини спокійніший стиль життя, стабільні заробітки. У студента не стабільні джерела доходів, і з них нічого не можна вимагати — вони ж ще діти.

Договір укладати?

— Так. Для квартиронаймача це гарантія того, що господар не вижене його ні за що. Для власника — що гроші заплатять вчасно, квартиру не знівечать. Договори підписують усі, але майже ніхто не реєструє їх у жеку. Власники не афішують додаткових заробітків. У стандартних угодах прописують термін оренди, вартість, платника комунальних платежів і кількість мешканців. Бажано додати акт прийому-передачі, прописати меблі й техніку. Власники дорогих апартаментів описують кожну мисочку.

2 угоди з 10 орендодавці оформлюють офіційно та реєструють їх у жеку, за даними Міністерства доходів і зборів.

30 000 приїжджих щороку офіційно отримують у Києві постійну прописку.

20 000 столичних кімнат і квартир здають в оренду офіційно. Неофіційно — вп'ятеро більше.

50 кілометрів і більше повинна бути відстань від Львова до населеного пункту, звідки родом студент, який має право оселитися у гуртожитках місцевих вузів.

41 студент із сотні мешкає з батьками, 36 — у гуртожитках, 11 — орендують житло, 10 — мають власне, 2 — інше помешкання.

25 із сотні жителів Києва 20-39 років — приїжджі.

8 квадратних метрів житла передбачено в гуртожитку для студента, 10 "квадратів" — для аспіранта.

4 ,5 мільйона людей живуть у столиці. З них 2,8 млн — кияни, 1,7 млн — приїжджі.

Квартиру знайшла через знайомих

21-річна Анастасія Ковальчук — третьокурсниця Львівського національного університету ім. Франка. Півтора року жила у гуртожитку, потім винайняла квартиру.

— У гуртожитку мало особистого простору, умови проживання спартанські, вчитися важко. Помешкання шукала через агентство. Запропоновані варіанти були або жахливі, або дорогі. Більш-менш пристойна квартира вартувала 2,5 тисячі гривень на місяць. Довго шукала, але знайшла значно дешевше, через знайомих. Із собою раджу брати ті речі, без яких не уявляєш свого життя. Для мене це комп'ютер та інші гаджети.

Анастасія ГАЛАТА

У найману квартиру візьміть плед і фотографії

— Жоден студент не уникне стресу під час переїзду, — каже столичний психолог Наталія Трушина. — А от чи пристосується до нових місця і сусідів — залежить від людини. Якщо вона комунікабельна — проблем не буде.

Психолог радить студентам брати до гуртожитку речі, що нагадують батьківську домівку.

— Для навчання необхідні стіл, стілець, конспекти й комп'ютер. А для затишку, і щоб зміна обстановки була не така драматична, візьміть якісь улюблені квіти, іграшки, плед, подушки. У найману квартиру можна взяти більше речей, у гуртожитку простір обмежений. Головне — не забути фотографії близьких, улюблені плакати чи картини.

Зараз ви читаєте новину «"Власники квартир проти тварин і маленьких дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути