четвер, 19 березня 2009 19:47

Вкладникам п"яти банків можуть не повернути депозитів

"Родовід банк" цього тижня припинив повертати гроші вкладникам. У ньому та банку "БІГ Енергія" НБУ запровадив тимчасові адміністрації.

Понад 10 проблемних банків заморозили повернення вкладів. Утім половина з них обіцяє виплачувати відсотки. Оператори гарячої лінії "Укрпромбанку" запевняють: банк видає кожному вкладнику по 1 тис. грн.

— Нічого вони не видають, — заперечує житель столичних Теремків Анатолій Павлов, 37 років. Він має рахунок у цьому банку. — Дівчата умовили переоформити депозит на кілька місяців. До того часу нібито гроші знайдуться.

Виплати затримують більшість фінустанов. Віктор Вознюк, 38 років, минулого тижня прийшов закрити депозит у філії "ОТП банку", що на вул. Буніна в Одесі. Цей банк вважається надійним, бо має іноземного інвестора.

— У мене там лежало 10 тисяч гривень, — пояснює одесит. — Рік терміну закінчився, то я  прийшов забирати гроші. Менеджерка давай розхвалювати, що вклад можна вигідно переоформити на новий строк. Я що, дурень?! Долар стрибнув — і я збіднів удвічі. Бо в мене, щитай, було 2 тисячі "баксів", а тепер трохи більше тисячі осталося. Пашлі вон! Я свої "бабки" лучче проп"ю. Не став переоформляти вклад.

Вознюку видали 1 тис. грн. Решту пообіцяли перевести на картку.

— Якраз перед обвалом гривні, у вересні 2008-го, я поклав 20 тисяч гривень у "Діамант банк" на Контрактовій площі, — розповідає киянин 38-річний Сергій. — Прийшов забирати у лютому, через кілька днів після закінчення строку вкладу. А мені кажуть хлопці-дівчата: "Жаль, що ви запізнилися. Ми вас можемо поставити в чергу на виплату. Це буде через три тижні". Видно, у мене серйозна гримаса зробилася. Бо за півхвилини сказали зовсім інше: "Видамо вам безплатну карточку. Банк буде кожен день заводити на неї по 5 тисяч. Заберете всі свої гроші менш як за тиждень". Я так і зробив. За пачку гривень накупив євро і тепер не нервую.

У березні 2009-го банки з тимчасовою адміністрацією попросили про рефінансування — вливання коштів від Нацбанку. Кожному потрібно 3,5–7 млрд грн. Їх має вистачити для розрахунків із вкладниками.

Схожу схему застосовували торік до "Промінвестбанку" та "Надра банку". Давали гроші з держрезерву, а за кілька тижнів запровадили тимчасові адміністрації і припинили видавати вклади.

За пачку гривень накупив євро і тепер не нервую

18 березня Нацбанк скликав прес-конференцію. Розповідали про тимчасові адміністрації НБУ. Прохопилися, що рефінансування потребують і банки з іноземним капіталом, які досі вважались надійними. Їх в Україні близько 20. У яких саме фінустановах хочуть ввести тимчасове керівництво, не сказали.

— Більшість банків з іноземним капіталом поки що справляються самі, — зазначає тимчасовий адміністратор "Родовід банку" Віктор Кравець. — Я категорично відмовляюся наводити конкретні дані. Досить у пресі назвати банк, як наступного дня його починають розривати, вікна бити.

НБУ не збирається оголошувати будь-який банк банкрутом. А вкладникам не варто хвилюватися, запевняє він. У разі ліквідації фінустанови гроші повернуть із Фонду гарантування вкладів. Кожному вкладнику віддадуть до 150 тис. грн. Коштів нібито вистачить на всіх.

Цю інформацію заперечує 31-річний Михайло Крига. Він працює в аналітичному агентстві "Сбондс-Україна":

— У Фонді більше 3 мільярдів гривень. А на банківських вкладах іще лежить понад 150 мільярдів. Усім не вистачить.

Якщо банки масово оголошуватимуть про банкрутства, Фонд гарантування вкладів може позичити гроші для виплат у держави, відповідають у НБУ.

На п"ять банків гарантія не поширюється. 2 березня Фонд перевів "Надра банк", "Причорномор"я", "Одеса-банк", "Національний кредит" та "Фінансовий Союз банк" до категорії тимчасових учасників. На їх нових вкладників гарантії повернення вже не поширюються.

Тому приставати на умовляння залишити депозит на новий термін не варто. Гроші можна втратити.

Жителька райцентру Умань Черкаської області 27-річна Олена перехитрувала банк:

— У тубдиспансері я купила за сотню довідку, що в мене відкрита форма туберкульозу. Треба терміново грошей на лікування. Віднесла її в банк із заявою, щоб віддали вклад. На днях мають вирішити. А ви, як треба, попросіть у терапевта виписку, що в вас хронічна болячка. І срочно треба на операцію. Або із язвою — в санаторій. Хай-но спробують не віддати гроші!

Зараз ви читаєте новину «Вкладникам п"яти банків можуть не повернути депозитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути