четвер, 08 квітня 2010 04:36

Вимагають сплачувати внески за невиданий кредит

"Мій чоловік підписав договір із кредитною спілкою "Гарант лідер плюс" про позику на 50 тисяч гривень. У той же день, 6 жовтня 2009 року заплатили перший внесок, 2 тисячі гривень. Нам пояснили, що розподіл кредитів відбудеться в кінці місяця. Зараз 11 січня 2010-го, проте ми досі не отримали кредиту. Зате щомісяця з головного офісу нам присилають платіжки, щоб ми платили за кредит. Юридична адреса фірми в Житомирі.

Мій чоловік заплатив за листопад і грудень по 1100 гривень. Більше ми платити не збираємося. Порадьте, що можна зробити. Чи можна повернути кошти? Ми натрапили на шахраїв?"

Запитує Зоряна Крисько з Борислава Львівської обл.


Відповідає Олександр Кротенко, 24 роки, радник юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" у Києві:

— Ви маєте усвідомлювати, що чоловік вступив до кредитної спілки. Зазвичай у договорі передбачено регулярну сплату пайових внесків незалежно від видачі позики.

Якщо ви бажаєте припинити членство у кредитівці, треба подати письмову заяву в центральний офіс. Днем припинення членства вважається дата ухвалення відповідного рішення загальними зборами членів кредитної спілки або її спостережною радою. Такий порядок передбачений пунктом 3 статті 10 Закону "Про кредитні спілки". Тобто рішення залежать від волі керівництва спілки.

Згідно зі статтею 10 Закону, вступний внесок не повертають. Але пайовий та інші внески повинні повернути повністю. Виплата провадиться в порядку, передбаченому статутом спілки, але не пізніше як через один місяць після прийняття рішення про припинення членства.

Можливо, у вашій ситуації є порушення. Бо зазвичай кредитним спілкам дають дозвіл на діяльність в одній області. Ви укладали договір у Львівській області. А установа зареєстрована в Житомирській. Факт шахрайства або несанкціонованої діяльності мають установити правоохоронці. Раджу негайно звернутися до райвідділу міліції. Краще за місцем знаходження кредитної спілки. Або ж до Головного управління МВС за адресою 01601, Київ, вулиця Володимирська, 15. Варто писати дві заяви. Одну — від імені вашого чоловіка, іншу — від вас особисто. У заголовку зазначте, що це "заява про вчинення злочину (у порядку статті 97 КПК України)". Слід детально описати обставини укладання угоди, додати ксерокопії документів.

Наслідки залежать від результатів розгляду. Правоохоронці порушать кримінальну справу або ж відмовлять у її порушенні, якщо не виявлять ознак злочину. Той або другий документ знадобиться для позову до суду.

Також ваш чоловік має написати скаргу в Державну комісію з питань регулювання ринків фінансових послуг. Її адреса: 01001, Київ, вулиця Грінченка, 3. За результатами розгляду можливе накладення санкцій на кредитну спілку.

Зараз ви читаєте новину «Вимагають сплачувати внески за невиданий кредит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути