пʼятниця, 27 серпня 2010 13:50

Жеки не зможуть судитися за борги

У країні почала діяти норма, що суд має право видати наказ про стягнення заборгованості за житлово-комунальні та телекомунікаційні послуги. Таке передбачає новий закон "Про судоустрій та статус суддів".

Питання розглядатимуть не довше трьох днів, без судового засідання та виклику сторін. Потім копію судового наказу надішлють боржникові рекомендованим листом. Він має 10 днів на сплату боргу.

Рішення можна оскаржити протягом 13 діб. Інакше наказ про стягнення боргу передадуть до Державної виконавчої служби. Додатково до суми боргу ця установа візьме з боржника плату за свої послуги — 10% суми боргу.

Але чинність нового закону має обмеження, запевняє Олександр Кротенко, 24 роки, з юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Жек зобов"язаний підготувати та надати споживачеві договір про житлово-комунальні послуги. У ньому має бути визначена відповідальність сторін, сказано про наслідки невиконання договору. Це передбачено частиною другою статті 21 Закону "Про житлово-комунальні послуги" від 24 червня 2004 року. Якщо угоди не укладено, суд не матиме підстав для задоволення заяви жеку і не зможе видати судовий наказ про стягнення боргу.

Досі договори про надання комунальних послуг укладали лише приватні житлово-експлуатаційні служби. У столиці такі працюють переважно у нових багатоповерхівках.

Зараз ви читаєте новину «Жеки не зможуть судитися за борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути