четвер, 10 червня 2010 06:45

За неправильний цінник супермаркет штрафують на 3400 гривень

"У супермаркетах постійно стикаюся з таким: на ціннику написана одна ціна, а на касі в чеку — вища. Днями купляв гречку. На вітрині 10,5 гривень за пачку. Коли касирка почала вибивати, виявилося, ціна 11,2. Питаю, чому так. "Я не знаю," — касирка мені. Адміністраторка вибачалася. Все одно мені гречка треба. Гаразд, кажу, вибивайте. Тричі повторив. Касирка не вибивала, доки адміністраторка не дозволила. Як вплинути на супермаркет, щоб ставили відповідні цінники?"

Запитує Олександр Кащенко з Києва.


Відповідає Олександр Кротенко, 24 роки, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Касирка недаремно зволікала з чеком. За надання недостовірної інформації про продукцію, зокрема невідповідність ціни і цінника, супермаркет мають штрафувати на 850 гривень. Це за перший випадок. Удруге магазин оштрафують на 3400 гривень за кожен факт порушення. Це передбачено статтею 156-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ви маєте звернутися зі скаргою до управління з питань захисту прав споживачів. Попросіть про проведення позапланової перевірки магазину. Додайте копію чека крамниці та акт, складений не менш як трьома покупцями.

Акт складаєте так — угорі аркуша пишете слово "Акт". Нижче — дату та адресу магазину. Далі пишете "Ми, що нижче підписалися, Іванов Іван Іванович, Петров Петро Петрович, Сидоров Сидір Сидорович", поруч пишете адресу проживання кожного свідка. Описуєте виявлене порушення. Наприклад, "нами виявлено, що у ціннику товару "Гречка" зазначено ціну 10,5 гривні, у той час як на касі її продають за ціною 11,2 гривні". Нижче ставите свої підписи.

Замість акта можна додати інші докази. Наприклад, фото цінника на вітрині.

Ви можете відшкодувати різницю у вартості. Та це можна зробити тільки через суд. Візьміть копію постанови про притягнення магазину до адміністративної відповідальності. Напишіть позовну заяву. Сплатіть 120 гривень за інформаційне забезпечення процесу. Суд має винести рішення про стягнення з власника магазину різниці у вартості продукції на вашу користь плюс витрати на інформаційне забезпечення та оплату юриста.

Зараз ви читаєте новину «За неправильний цінник супермаркет штрафують на 3400 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути