четвер, 30 квітня 2020 00:35

Цього сезону фермерам не вдасться заробити. Залишаться в мінусі

Автор: ukrinform.ua
  Минулої неділі майже 200 фермерів перекрили міст через Дніпро поблизу Херсона. Протестували проти закриття базарів, бо не можуть збути врожай ранніх овочів
Минулої неділі майже 200 фермерів перекрили міст через Дніпро поблизу Херсона. Протестували проти закриття базарів, бо не можуть збути врожай ранніх овочів

Президент 42-річний Володимир Зеленський закликав уряд відновити роботу продовольчих базарів.

— Вони надзвичайно важливі для виживання й харчування громадян. Потрібно думати, як дати ринкам можливість працювати безпечно. Встановимо чіткі правила й давайте дозволимо їх відкрити. Треба вчитися жити й працювати в нових умовах. Робочі місця й заробіток людей, зокрема малих фермерів, є дуже важливими, — сказав Володимир Зеленський.

До кінця тижня можуть відновити роботу майже 280 ринків по всій Україні, уточнили в ­Мінекономіки.

— В Україні 80 відсотків плодоовочевої продукції продають на базарах. На супермаркети припадає не більше 20 відсотків, — каже експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, 39 років. — Через закриття роздрібних базарів фермерам зараз ніде збувати свіжі овочі й фрукти. Врожай швидко псується, його викидають. Фактично карантин зупинив роботу потужної торгової інфраструктури, що дозволяла заробляти дрібним і середнім виробникам. Після Великодня побачили найнижчі за останні п'ять років ціни на ранні овочі. Огірки подешевшали з 40 до 10 гривень за кілограм у гурті. Редиску пропонують по 8 гривень, капусту — по 16, помідори — по 40, кабачки — 20. Якщо роздрібні базари залишатимуться закриті, попиту не буде й далі. Отже, ціни ще впадуть.

Скоріше за все, цього сезону фермерам не вдасться заробити. Залишаться в мінусі. Дрібним виробникам постачати продукцію у торговельні мережі складно, у більшості випадків — неможливо. Продавати овочі через інтернет також непросто. Потрібно розробляти спеціальні додатки чи платформи, а це час і гроші. Треба організувати фасувальників, доставку. Це можуть собі дозволити великі виробники, що торгують дорогою продукцією. Наприклад, ягодами. Таких небагато.

— Президентська ініціатива відкриття базарів — це наслідок протестів фермерів у вихідні, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— Вони вже багато втратили, частина врожаю згнила. Відкриття роздрібних ринків — це добре. Але наступним етапом має стати запуск громадського транспорту, щоб покупці змогли дістатися до базарів. Протестні настрої серед українців найближчим часом тільки посилюватимуться. На мітинги можуть вийти представники малого й середнього бізнесу, перевізники. Це змусить владу робити правильні кроки.

— Наслідки карантину для сільгоспвиробників будуть катастрофічні. Фермери не є потужним бізнесом із великим запасом міцності. Якщо втрачається сезон, то втрачається сам бізнес. Уряд мав би це врахувати, — каже економіст Олексій Кущ, 43 роки. — Загалом другий рік маємо дефіцит частини продуктів в Україні. Скорочується виробництво в домашніх і фермерських господарствах. Збільшується — у великих аграрних компаніях, що спеціалізуються на монокультурах. Другий рік ідемо шляхом спрощення аграрного виробництва. Цього й наступного року переходитимемо на експорт кукурудзи, рапсу, соняшнику, пшениці. А овочі, фрукти купуватимемо за кордоном. Уже стикнулися з дефіцитом молока — вирізається молочне стадо, тваринництво фактично в занепаді. Єдине, що розвивається — птахофабрики. За рахунок олігархів у цьому бізнесі. Тобто держава фактично знищує дрібні фермерські господарства.

Магазини знизили націнку

— У крамницях зросла кількість покупців і сума середнього чека. Однак люди змушені купувати продукти дорожче, ніж раніше. Тоді більшість скуповувалися на базарах, — розповідає голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, 47 років.

Україна тимчасово повернулася до державного регулювання цін на продукти, ліки та засоби індивідуального захисту — маски, рукавиці, халати, бахили. Серед продуктів стежать за вартістю гречки, цукру, борошна, макаронів, молока, хліба, яєць, курячої тушки, вершкового масла та мінеральної води без газу.

— Це більше моніторинг цін у магазинах та аптеках. Його проводить Держ­продспоживслужба. Якщо крамниці планують підвищувати вартість товарів, зобов'язані повідомити її про це в електронному вигляді. Далі ці дані передадуть Антимонопольному комітету. Коли виявиться, що товари економічно необґрунтовано подорожчали, мережу оштрафують.

Останнім часом подешевшала більшість харчів. На це вплинуло і дослідження Антимонопольного комітету, й активна позиція Міністерства економічного розвитку. Відомство допомогло торговельним мережам працювати без зайвих обмежень. В обмін на це деякі знизили націнку на соціальні продукти.

Зараз ви читаєте новину «Цього сезону фермерам не вдасться заробити. Залишаться в мінусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути