середа, 01 серпня 2007 17:54

В аптеках пігулки коштують удесятеро дешевше

Біля станцій метро в Києві постійно роздають листівки. "Власна справа без стартового капіталу!", "Заробіток 5 тисяч доларів. Досвід необов"язковий", обіцяють у них. Я вирішив дізнатися, що це таке — "новий спосіб заробітку для всіх категорій населення".

Розповідати про нього по телефону не захотіли: "Усе пояснить наш спеціаліст на лекції". І запросили прийти до будинку товариства "Знання", що на столичній вул. Великій Васильківській. Крім мене, на лекцію з"явилася молода пара, сивий пенсіонер у рогових окулярах, довготелесий юнак і дві дами середнього віку. Перед аудиторією нас із усмішкою вітає лекторка. Представляється Оленою Єрьоменко, лідер-менеджером.

— Моя донька довго хворіла на псоріаз, — починає 35-річна Олена. — Ми лікували її травами. Якось спробували біоактивні добавки — БАДи — компанії "Нейчерз саншайн продактс" ("НСП"). Переконалися, що вони допомагають найліпше. От я і вирішила пов"язати свою долю з цими продуктами — як підприємець і як споживач.

Олена довго розповідає про чудодійні властивості пігулок. Потім — про саму компанію: що вона 32 роки працює в 72 країнах, що це "бізнес з людським обличчям". БАДи називає товаром щоденного вжитку. Ефект від їхнього застосування набагато вищий за усякі мікстури, таблетки. Після неї починає говорити якийсь юнак. Запевняє, що випробував на собі всю продукцію.

У нас кожен працівник — ходяча реклама

— Раніше я погано харчувався, нудив життям, — каже. — А БАДи від "Нейчерз саншайн продактс" повернули мені апетит і оптимізм.

— У нас кожен працівник — ходяча реклама, — знову бере слово Олена Єрьоменко. Далі вона малює схему. На ній показує, як зазвичай поширюють товари. Левова частина ціни товару — витрати на посередників і рекламу. А "НСП" обходиться без них, тому ціни нижчі.

— Це ж звичайна торговельна піраміда! — дратується пенсіонер в окулярах.

Він іде, не дочекавшись закінчення. Решті пропонують заповнити анкету з питаннями на кшталт "скільки б ви хотіли заробляти за місяць — 500, 1000, 5000 доларів?". За початкову угоду з компанією треба заплатити 5 грн 30 коп. Після цього новобранці стануть бізнес-партнерами і от римуватимуть 40% знижки на біоактивні добавки.

— Початківець може заробити 500 доларів на місяць або й узагалі нічого. Чому? Тому що це — ваш бізнес, — лідер-менеджер наголошує на слові "ваш". — Ви потрапляєте в систему. Вас навчатимуть, забезпечуватимуть інформацією.

Дорогою додому, біля входу в метро, бачу стенд з баночками БАДів. Усміхнена Людмила Рой розповідає перехожим про достоїнства пігулок. На місці пропонує оформити бізнес-партнерство, щоб купувати зі знижкою. Упаковку стевії — трави, солодке листя якої замінює діабетикам цукор, — пропонує за 89 грн. А кораловий кальцій — по 164,3 грн. Наступного дня я попитав ці препарати в аптеці на розі вулиць Хмельницького і Володимирської. Там упаковка кримської стевії продається по 6,7 грн, а кораловий кальцій — по 41,1 грн. Отже, за участь у "міжнародній системі" з покупців правлять удесятеро дорожче. Одне втішає: пігулки не зашкодять здоров"ю, бо сертифіковані за міжнародними стандартами.

"Новий спосіб заробітку" виявився звичним багаторівневим маркетингом, знайомим багатьом українцям по "Гербалайфу".


За 300 доларів новобранцям підвищать самооцінку

— Я програміст на фірмі, отримую 2000 євро, але мені цього мало. Та й не подобається працювати на інших. Я будуватиму власний бізнес в компанії "Інтвей", — агітує 24-річний киянин Денис Іванов. — Цього місяця я заробив тут 300 доларів, а наступного отримаю аж 4 тисячі.
Довго розповідає про нову компанію багаторівневого маркетингу, інформаційний бізнес, страхування і торгівлю нерухомістю через Інтернет. Але як саме працює система "Інтвей", обіцяє пояснити лише після оплати вступного внеску — $300. Спершу треба пройти тестування. Новобранців запрошують до офісу на Позняках. В анкеті 200 питань. Приміром, клієнт має зазначити, чи охоче він усміхається, чи легко розслабляється, чи дратують його діти.
Наступного дня запрошують на нову зустріч. Зовні схожий на іноземця чоловік представляється Юрієм. Розповідає, що мрії мають справджуватися, показуючи на відеопроекторі розкішні машини та маєтки:
— Доступ до цих мрій коштує всього 300 доларів. Це дозволить вам стати бізнесменом нашої фірми. Це як сім-карта до мобільника: вставте — і він запрацює.
Новобранцям видають результати тестів. Денис Іванов пояснює одній дівчині, що за тестом вона — депресивна та невпевнена в собі. Для таких на фірмі влаштовують двотижневі курси. Щодня треба проходити 12-годинні заняття. Це підвищить самооцінку і дозволить збудувати власний бізнес. Та спершу треба заплатити $300.
Анна ІЛЬЮК

Зараз ви читаєте новину «В аптеках пігулки коштують удесятеро дешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути