пʼятниця, 03 січня 2020 07:16

"Українці не стали багатші"

— Протягом 2019-го купівельна спроможність українців зросла. Чи стали люди багатші — не впевнений. Слово "багатство" передбачає, що грошей вистачає не тільки на їжу. Ще можна заощаджувати. Такого в Україні поки що немає, — говорить 46-річний Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.

— Протягом року купівельна спроможність підвищилася практично у всіх категорій населення. Для пенсіонерів і тих, хто живе на мінімальну й середню зарплату, вона зросла до 10 відсот­ків. Пенсіонери більше почали отримувати з березня 2019-го. Насамперед це пов'язано з виборами. Без них ніхто не поспішав би збільшувати пенсії в першому кварталі. 2020-го продовжать зростати заробітки працюючих українців. У бюджет заклали збільшення "мінімалки" з 4173 грн до 4723, додасть середня зарплата. Виплати пенсіонерам зростуть на 5–7 відсотків.

Щодо вартості продуктів, то минулого року найбільше подорожчали овочі борщового набору. Якщо порівнювати травень 2018-го з травнем 2019-го, то лідером стала цибуля. Її вартість зросла в 5,4 разу. У грудні цінові рекорди била картопля. На другому місці, після овочів — хліб. За рік подорожчав на 12–14 відсотків. У ціні зріс і пшеничний, і житній.

На 2020 рік у групі ризику залишаються овочі борщового набору: картопля, цибуля, буряк, морква, капуста. Ніхто не знає чітко, скільки продукції виробляють українські фермери, що тримають у сховищах. І скільки загалом овочів споживають українці. Прогнозувати, яким буде попит і пропозиція, нереально. Тому з ціною може бути все що завгодно. Всі інші продукти дорожчатимуть у рамках інфляції. Дешевшатимуть курячі яйця і пшоно. Вартість останнього необґрунтовано завищена. Зібрали непоганий урожай, дефіциту пшона немає. Гірша ситуація з гречкою. Крупа подорожчала. Висока ціна триматиметься й надалі.

Зараз ви читаєте новину «"Українці не стали багатші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути