Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2019 07:50

Субсидію даватимуть грішми

Автор: Мирослава Бондаренко
 

З 1 березня почнуть виплачувати грішми субсидію тим, кому пільга була призначена в жовтні-грудні 2018 року.

Пенсіонери отримають гроші разом із ­пенсією. Якщо мають картку Ощадбанку, ­зарахують туди. Якщо пенсійна картка іншого банку — кошти можна буде зняти в банкоматі фінустанови. Тим, хто отримує виплати через Укрпошту, субсидію принесе листоноша.

Іншим субсидіантам прийде грошовий переказ до Ощадбанку. Щоб отримати його, треба прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом.

"Наприклад, сім'я має субсидію на опалення 1600 гривень. У лютому прийшла платіжка за газ на 1100. Зекономлені 500 гривень можна буде використати на власні потреби, або заплатити ними за воду чи електроенергію. Суть нового механізму монетизації субсидій — людина отримує готівку, самостійно сплачує рахунки. Зекономлені гроші витрачає на власні потреби. Таким чином, поняття обов'язковий платіж — скасовується", — пояснюють у Міністерстві соціальної політики.

У середньому розмір субсидії в Україні становить 1500 грн. Одночасно діятимуть дві схеми монетизації, зазначають у Міністерстві. Споживачам, які оформили пільги цьогоріч, гроші прийдуть на рахунок в Ощадбанку. На руки їх не даватимуть. Автоматично списуватимуть на оплату комунальних. Експеримент триватиме до травня. Потім уряд вирішить, яка зі схем монетизації субсидій ефективніша.

– Монетизацію субсидій треба проводити єдиним способом, що передбачений законом про комунальні послуги. Це виплата грошей безпосередньо споживачу. Всі інші варіанти необґрунтовані та нерозумні. Вони лише заплутують українців, – говорить 39-річний Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу.

– Усіх субсидіантів реально перевести на готівкову форму отримання допомоги з березня цього року. Зараз за людину розраховується держава, переказує гроші напряму постачальникам. Субсидії у грошовій формі вигідні для українців. По-перше, з'являється стимул економити ресурси. Якщо родина спалить менше газу, то гроші зможе використати на інші потреби. По-друге, громадяни взагалі можуть відмовитися використовувати газ для опалення. Замінити його дровами, якщо є така можливість. Це стосується тих, хто живе в приватних будинках. Крім того, споживачам не приписуватимуть додаткові обсяги газу. Це поширене останнім часом.

– Видача субсидій "на руки" – найоптимальніший шлях проходження грошей. До цього діяли складні процедури розрахунків між надавачами послуг і відділами субсидій, – каже 68-річний Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста".

– У Києві є кілька сотень підприємств, яким потрібно перераховувати гроші. Це жеки, підприємства теплокомуненерго і водопостачання. Тепер процедура проходження коштів максимально спрощена. Людині субсидію у грошовій формі зараховуватимуть на картку. Але зекономити на опаленні вдасться небагатьом. Рівень забезпечення централізованим опаленням в Україні – близько 70 відсотків. У більшості квартир немає індивідуальних лічильників тепла. Тобто людина фізично не зможе економити. Навіть якщо перекриватиме вентиль на батареї. Бо в платіжці враховують квадратні метри, а не рівень споживання. Крім того, українці бояться економити, щоб наступного сезону їм не зменшили субсидію. Кілька років тому Нафтогаз у Кіровоградській області перевірив 200 тисяч домогосподарств, що опалювалися газом. Ті, хто отримував субсидію, споживали в 1,5 разу більше ресурсу.

Боятися, що люди витратять ці гроші не за призначенням – не варто. Вигідніше заплатити за комунальні, ніж втратити субсидію. За новими правилами, якщо субсидіант матиме борг понад 20 неоподатковуваних мінімумів – 340 гривень, то втратить пільги. Щоправда, борги можуть виникати через технічні збої. Наприклад, заплатили в останній день і гроші не встигли потрапити на рахунок. Або субсидію отримають із ­пенсією 25 числа. Пенсіонер просто не встигне заплатити. В уряді вже пояснили – допомоги не позбавлятимуть, якщо борг виник через затримку монетизованої субсидії. Як тоді людині довести, що вона не отримала гроші від держави? Треба йти у банк, брати довідку, нести її до управління соцзахисту. Вже зараз там назбиралася велика кількість заяв на призначення субсидії, які чекають розгляду по два й більше місяці. Така ситуація виникла через зміну правил оформлення навесні минулого року. Тепер більшість заяв відправляють на розгляд комісій. Останні не справляються.

3 742 075 осіб оформили субсидію, станом на грудень минулого року. 2 617 209 із них – пенсіонери. Більше половини отримують пенсію в банках. Решта – через Укрпошту, за даними Міністерства соціальної політики.

Зараз ви читаєте новину «Субсидію даватимуть грішми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути