середа, 11 квітня 2007 18:08

Столичне весілля обійшлося в 11 тисяч гривень

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  28-річний Олег Паночко відкорковує шампанське біля монументу засновникам Києва на Набережному шосе. Сюди приїздять усі столичні молодята. Олег був свідком на весіллі Наталії і Ярослава Керусенків. Застілля влаштували в кафе на вул. Героїв Дніпра (Оболонь)
28-річний Олег Паночко відкорковує шампанське біля монументу засновникам Києва на Набережному шосе. Сюди приїздять усі столичні молодята. Олег був свідком на весіллі Наталії і Ярослава Керусенків. Застілля влаштували в кафе на вул. Героїв Дніпра (Оболонь)

Минулої осені киянка Тетяна Юрченко, 21 рік, одружилася з 25-річним Євгеном. "Почали із заяви до РАГСу", — розповідає жінка. На приготування до урочистості пішли два місяці.

Подавати заяву краще за три місяці до запланованої дати весілля. Тоді можна вибрати підходящий день і час. Якщо записатися за місяць, доведеться приїздити на церемонію рано-вранці.

На реєстрацію шлюбу в РАГСах тепер стають у чергу багато молодят, бо після Великоднього посту настала пора весіль. Щодня, крім неділі, реєструють лише в центральному РАГСі на пр-ті Перемоги. У районних — лише у п"ятницю та суботу. Майбутнє подружжя має заплатити 85 коп. держмита і 14 грн за послуги бюро. Тетяна та Юрій розписувалися у центральному РАГСі. Вартість церемонії всюди однакова — 145 грн.

На реєстрацію приносять коровай. Молодята витратили на нього 75 грн. На обручки — 700 грн. Весільний рушник купили у переході біля метро Лук"янівська за 50 грн.

— Шампанське принесли біле, щоб не заплямити сукню, — пояснює Тетяна. — Пару високих келихів купили по 40 грн у магазині "Фарфор-Фаянс" на Хрещатику.

Усього на офіційну частину витратили 1 тис. грн, підрахували Юрченки.

— У РАГСі нам пропонували виїзну церемонію, — згадує Тетяна. — Весільний староста проведе реєстрацію будь-де — у ресторані, парку або й на теплоході. Це коштує 900 грн. Ідея нам сподобалася. Та в РАГСі наполягали, щоб ми замовили ще й арку з квітів за тисячу гривень. Ми обійшлися простою церемонією. Відмовились і від ретро-автомобіля "вандерер", хоча під"їхати на такому було б шикарно. Його дають в оренду щонайменше на чотири години, беруть 1 тис. грн.

Весільний староста проведе реєстрацію в ресторані, парку або на теплоході

Молодята поїхали на розпис на батьковому "вольво". Прикрасили його кольоровими стрічками. На капот причепили кошик штучних квітів за 100 грн.

— Наречені із заможних родин страшенно морочать голову, — розповідає працівник столичної агенції прокату "Київ-кортеж" Максим Ульянов, 35 років. — Одна пара захотіла прибути на весілля у рожевому катафалку. Ладна була платити тисячу за годину. Ми відмовили, бо це аморально. В інших агенціях катафалка їм теж не дали. У нас найпопулярніші лімузини. "Лінкольн" даємо напрокат від 650 гривень за годину.

У РАГСі пропонують замовити для весільного кортежу спецномери. Їх наклеюють на справжні. Написи типу "Маша + Вася = Любов" чи "Мурчик та Юльчик" виготовлять за три дні до весілля за 60 грн.

— Купити пару голубів за 100 грн, щоб потім випустити їх під час шлюбної церемонії, тітки з РАГСу нас таки умовили, — веде далі Тетяна. — До лапок птахів прив"язують стрічку. Якщо першим злетить голуб із блакитною стрічкою — первістком буде хлопчик, якщо з рожевою — дівчинка. Мені стало шкода відпускати птахів. Так що вони живуть тепер у нас удома.

Сукні для наречених київські салони пропонують за 10 тис. грн і більше. Тому Тетяна взяла вбрання напрокат у весільному салоні "Фея" на пр-ті Перемоги. День прокату плаття коштує 1 тис. грн. Фату, білизну та черевички Юрченки купували. Заплатили за них 900 грн. Костюм для Євгена придбали за 1500 грн, взуття — за 350 грн. Букетик нареченої, куплений за 3 дні до весілля, обійшовся у 150 грн. Згадали про нього, коли подруги почали розмірковувати, котра з них вийде заміж наступною. Одруження відзначали в ресторані.

— Ми запросили 26 гостей, — згадує Євген. — Спершу планували святкувати вдома. Але злякалися, що не впораємось. На ресторан витратили 5 тисяч гривень. Вийшло десь по 150 гривень за людину. Плюс на кожного по пляшці спиртного. Удома, звісно, було б дешевше. А на тамаді економити не варто. Гості, як правило, малознайомі, між родичами часто бувають напружені стосунки. Тамаді за шість годин заплатили 900 гривень. Він влаштовував різні змагання, читав вірші. Для танців ми принесли магнітофон. Бо музикам треба було заплатити як мінімум 500 гривень.

Тетяна та Євген витратили на весілля 11 тис. грн. Від відеооператорів із РАГСу відмовилися. Ті беруть 500 грн. за півгодини зйомки. Весілля Юрченків на камеру знімав приятель нареченого.

— Грошима подарували 700 доларів, — підсумовує Тетяна. — Також дістали все для дому — баночки для спецій, чотири комплекти постільної білизни, банні рушники. Сестри, чоловікова і моя, подарували два однакових набори келихів для вина. Кажуть, це знак: мають народитися близнюки.



Англійці одружуються на природі

Заручини та весілля молоді англійці тепер часто влаштовують за містом, на природі. Жителі Лондона Карен і Мітхун Суджал одружилися на березі Атлантичного океану. Гості зі столиці приїхали замовленим автобусом. Родичі із сусіднього містечка — велосипедами.

— Мітхун — син емігрантів з Індії, от ми й вирішили убратися по-індійському, — розповідає Карен. — Біла сукня із фатою — для мене занадто традиційно. Я придумала вінчатися в намисті з квіток гвоздик. Зате грали нам троє валлійських дударів.

Молодята пройшли під вінчальною аркою — і працівниця бюро реєстрації оголосила їх чоловіком та дружиною. Там же, на березі, влаштували фуршет.

— Ми хотіли, щоб усе було по-домашньому, без лоску й розкоші. Для буфету замовили звичайні селянські страви.

Найдорожче вінчання — в Андріївській церкві

Найдорожче в Києві беруть за вінчання в Андріївській церкві, що на Андріївському узвозі — 650 грн. Домовлятися треба за 2 місяці. В інших церквах обряд коштує 250 грн. Молодятам слід принести п"ять рушників: один під коровай, один під ноги, один під Біблію, і два — обгорнути ікони. Дві парні ікони продають по 100 грн. Ще треба дві свічі (20 грн), обручки, коровай (50 грн/кг) і пляшка "Кагору" (15 грн).

Зараз ви читаєте новину «Столичне весілля обійшлося в 11 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути