Ексклюзиви
вівторок, 07 жовтня 2008 16:27

Стіни бару на Алясці завішали грошима

Автор: фото: REUTERS/Lucas Jackson
  У ”Салуні ”Салтед доґ” туристи замовляють віскі та мартіні ”Солоний пес”. Потім залишають на стінах підписані однодоларові банкноти
У ”Салуні ”Салтед доґ” туристи замовляють віскі та мартіні ”Солоний пес”. Потім залишають на стінах підписані однодоларові банкноти

Бар "Салун "Салтед доґ" у містечку Хомер на Атлантичному узбережжі штату Аляска оголосили історичною пам"яткою. Будівля закладу зведена 1897 року з колод секвої. Приземкувата хата була поштовим відділенням. Згодом — школою, магазином і залізничною станцією. За часів "золотої лихоманки" золотошукачі прибували пароплавами до Хомера. Пересідали на поїзд, що курсував у глиб Аляски.

"Салун" відкрили 1957-го. У перекладі його назва означає "солоний пес".

— Пошту на Алясці розвозили собачими упряжками, — пояснює власник бару Джон Воррен, 61 рік. — "Солоний", бо кілька років по тому стався землетрус із повінню. Поштові собаки ледь не потопилися взаперті.

Нині в салуні буває чимало туристів. Вони залишають однодоларові банкноти. Підписуються на них і чіпляють на стелю або стіни.

— Траплялося, так завішали, що вікон не видно було, — продовжує Воррен. — Ми пару тисяч зняли. Цю традицію започаткував у 60-х роках місцевий пияк. Він не дочекався свого друга. Залишив йому однодоларовик на дві склянки віскі. Підписав і причепив на цвях із приятелевою кепкою, яку той забув. Тепер приїде якийсь фермер із глибинки, наприклад Алабами, та й покине долар. Щоб потім його сусід, раптом приїде на Аляску, мав за що хильнути.

Найчастіше замовляють віскі та мартіні "Солоний пес". Ціна порції — $2. Туристам продають фірмові кепки та майки по $15–35. Сувеніри приносять бару чималий дохід. Готівку на стінах, її понад $10 тис., не чіпають.

Росіяни залишають у салуні рублі. Московські турфірми влаштовують тритижневі тури з підйомом на гору Мак-Кінлі заввишки 6193 м. Ціна путівки 248 тис. руб. Це 56,8 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Стіни бару на Алясці завішали грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути