Ексклюзиви
пʼятниця, 04 березня 2011 01:30

Сім тисяч гривень зарплати давав начальник жеку своєму братові

Жителі села Новосілки, що на південь від столиці, воюють із місцевим жеком.

У грудні 2010-го комунальники вирішили підвищити тарифи. Жителі 32 сільських багатоповерхівок мали би платити за опалення близько 9,95 грн за 1 кв. м житла.

— Чого це у нас тарифи вищі, ніж у сусідніх Чабанах та Вишневому? В Києві опалення у кілька разів дешевше, — обурювалися селяни. — Ми і перед тим платили немало  — по 8,44 за квадратний метр. А кияни — по 4,52 гривні.

Про підвищення тарифів жек мав попереджати за місяць.

— А їх протягли швиденько. Депутати селищної ради не мали часу ознайомитися із розрахунками жеку. Затверджували на виконкомі 23 грудня. До нього входять місцеве начальство, їхні заступники і два начальники жеків. Вони й погодили підвищення тарифу. Але селищна рада їхнє рішення скасувала. Залишила старі розцінки. Одразу ж організували депутатську комісію для перевірки. Половина її членів, хоч і пенсіонери, працювали бухгалтерами й економістами, — розповідає новосільчанка Катерина Середа, 64 роки. Вона очолила комісію.

Обласна держінспекція з контролю за цінами дала висновок: розрахунок витрат є економічно обґрунтованим.

— Ми пішли до тої чиновниці, яка той висновок підписала. Хотіли розпитати, як то вона тарифи перевіряла. Не вийшло. Її посадили за підозрою в хабарництві.

Депутатській комісії дали для перевірки два тижні.

— А в жеку ніяких документів нам не дають. Ще й сваряться, що заважаємо працювати, — говорить Катерина Середа. — Таки дали нам папери на пару днів. Правда, багато з них — не оригінали, а щойно роздруковані копії.

Депутати дійшли висновку: начальник жеку на третину завищив витрати, щоб обґрунтувати нові, вищі тарифи. У середньому кожен працівник жеку отримував 3,4 тис. грн. Начальник — понад 7 тис. грн. Хоч у селі чи місті з населенням менше 5 тис. осіб мав би одержувати до 3,5 тис. грн, відповідно до нормативів Кабміну. Брат начальника жеку працює тут-таки. І теж мав понад 7 тис. на місяць.

— Я роблю ремонти в будинках, міняю водогони, ремонтую покрівлі за рахунок жеку. Хоча це повинен робити власник, селищна рада. Треба в дитсадок чи медамбулаторію сантехніка — теж просять жек. На заміну латунних трубок до котла пішло 38 тисяч гривень. За матеріали, роботу треба платити. От і доводиться розподіляти витрати по інших статтях, — виправдовується начальник жеку Василь Губенко, 38 років. — Я пропонував людям створювати ОСББ — об'єднання співвласників будинків. Не хочуть. Бо невигідно. Я мушу підвищувати зарплати працівникам, щоб виконати галузеву угоду. Доводиться йти у збитки. У мене самого зарплата не 7, а 5 тисяч. Хочете, покажу вам по касі? Без нового тарифу матимемо по теплу збитків на 600 тисяч гривень.

Селяни висловлюються проти подовження контракту із керівником комунального підприємства.

— Однак голова селищної ради нам заявив: "Я вже підписав із Губенком новий контракт". Хоча строк попереднього договору ще не сплив, — каже Катерина Середа. Він теж брав участь у роботі комісії. — За новим договором, начальник жеку має отримати квартиру. Хоча вже одержав трикімнатну в новій дев'ятиповерхівці.

Комісія підрахувала: 2010-го жек незаконно отримав із населення близько мільйона гривень.

— Це ми ще не перевіряли розрахунки тарифів за попередні роки.

На початку березня комунальники планували вкотре переглянути тарифи. Проте від обласної держадміністрації надійшла вказівка: треба стягувати борги з неплатників. Тарифів поки що не підвищувати.

Зараз ви читаєте новину «Сім тисяч гривень зарплати давав начальник жеку своєму братові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути