пʼятниця, 16 жовтня 2020 00:00

Шахраї скуповують викрадені платіжні картки

86,4 млн грн викрали шахраї з банківських карток українців у січні–­червні 2020-го, за даними Нацбанку. Кількість таких операцій зросла в 1,4 раза, порівняно з аналогічним періодом торік.

Найчастіше шахраї копіюють інформацію з магнітної смуги на банківській картці під час розрахунків, кажуть у Департаменті кіберполіції Нацполіції України. Також скуповують викрадені, загублені платіжні картки. Якщо шахраям вдалося дізнатися пінкод, можуть зняти кошти через банкомат. У такому випадку власнику картки потрібно негайно звернутися в банк і заблокувати рахунок. Паролі в соціальних мережах, електронних кабінетах мають бути унікальні, щоб не стати жертвою шахраїв. Краще не використовувати ім'я, номер телефону, дату народження.

— В Україні система захисту особистих даних краща, ніж у деяких країнах Євросоюзу. Шахраям вдається дурити власників платіжних карток через їхню жадібність, — говорить економіст 56-річний Олександр Охріменко. — Деякі банки пропонують подвійний ключ, який постійно змінюється. Тобто потрібно двічі підтверджувати, що зайшли і вийшли із системи. Водночас методи шахраїв стандартні. Наприклад, повідомляють що ви виграли мільйон і потрібні дані картки для отримання грошей.

— Серед українців досі є ті, хто до банківської картки ставляться як до аксесуара, а не до гаманця, — каже фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 40 років. — Платіжну картку потрібно зберігати в надійному місці, пінкод не можна повідомляти нікому. Витік баз особистих даних українців стався через банкрутство понад 100 банків. Шахраї телефонують і називають ім'я, прізвище власника картки, ключові слова. Людям пояснюють, що треба щось сплатити, відкрити картку чи збільшити на ній ліміти. Просять назвати пінкод і секретний код на звороті картки. Далі списують кошти. Такі махінації не вигідні людям, які працюють у діючих банках. Поцупити базу даних клієнтів, щоб цього не помітили, неможливо.

За шахрайства у сфері платіжних систем в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, говорять у Департаменті кіберполіції. Залежно від суми вкрадених коштів, шахраям загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі. Також кримінальна відповідальність передбачена за підробку та використання незаконних платіжних карток.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї скуповують викрадені платіжні картки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути