вівторок, 11 вересня 2018 07:30

Родина Романенків витратить на котел 25 тисяч гривень

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Родина Романенків витратить на котел 25 тисяч гривень

— Ціле літо працював, аби взимку грітися. Усі заощадження витратив на ремонт. Пішло більше 15 тисяч доларів, — каже 54-річний Мирослав Микольців із селища Брюховичі поблизу Львова.

Минулої зими родина платила щомісяця за газ по 3 тис. грн. У будинку на 145 кв. м, окрім господаря, зареєстровано ще п'ятеро людей — дружина, два сини, невістка й онук. Субсидію на оплату комунальних послуг Микольціви не отримують.

— На горищі знайшли старі дідівські перини. Важкі, але теплі. Цілу зиму під ними спали. Шерстяні шкарпетки не знімали ні вдень, ні вночі. Дружина в ноги клала пластикові пляшки з гарячою водою, грілки. Онук тричі в лікарню з бронхітом потрапляв, — говорить Мирослав Микольців. — Останній раз ремонт у будинку робили 20 років тому. Постійно відкладали, бо газ був дешевий. Тепер треба економити. Першим ділом дерев'яні вікна замінив на пластикові. Склопакети наповнені інертним газом аргоном. Виробник клявся-божився, що ми з першого дня відчуємо економію на опаленні. Будинок обклав пінопластом. Влітку тримає прохолоду, зимою не випускає тепло. У двох кімнатах залишив старі кахельні печі. Давно ними не користувалися, хотіли розібрати. Тепер реставрували під каміни і будемо топити дровами. Почистив сад — зрізав стару яблуню, грушу, горіх. Порубав на дрова. Так зекономлю. Знайомий лісник торік складометр дров продавав за 250 гривень, тепер 300 просить. Наскільки вдасться заощадити взимку, зараз важко сказати. Сусід торік хату в пінопласт вбрав, то каже, що воно того варте. Щодня економить 3–4 куби газу.

— Будемо міняти газовий котел на твердопаливний. Порахували з чоловіком, що на опаленні зекономимо вдвічі, — розповідає Олена Романенко, 42 роки, з села Сосонка Вінницького району. Живе в приватному будинку на 114 кв. м.

Взимку щомісяця використовували 500–700 кубів газу. Опалення не включали до пізньої осені.

— Новий котел купуватимемо за власні кошти. Кредит у банку брати побоялися. Не ризикнули зв'язуватися і з державною програмою, коли повертають частину витрат. Вирішили заощаджувати гроші. Економимо на всьому. Одягаємося у секонд-хенді. Виручає господарство, город, теплиця. Поряд із домом будуємо котельню. У хаті не знайшли місця для котла. Раніше в нас було парове опалення. Коли підключили газ, дров'яний котел відрізали. Тепер жалкуємо. Новий твердопаливний обійдеться в 25 тисяч гривень. У ньому встановлена дорога автоматика. Беремо такий, у якому дрова горітимуть шість-вісім годин. Має окупитися за два роки. Додатково переваримо систему труб. Газовий котел теж залишимо. Потім ще хочемо хату утеплити. Майстри сказали, що треба майже 90 тисяч гривень.

— У середині 90-х нашу вулицю газифікували першою, — говорить 83-річний Микола Дирда. Мешкає з дружиною Ольгою Йосипівною, 82 роки, в селі Самгородок Смілянського району на Черкащині.

— Ми поставили котел для опалення, він намотував за місяць до 800 кубів газу. Доки паливо було дешеве, могли платити. Потім замінили на економніший, який спалював до 300 кубів. Вікна в хаті подвійні, але старі. Можливості замінити на пластикові немає. Бо у нас дев'ять онуків і 26 правнуків, є куди тратити гроші. Субсидію отримуємо, але все одно економимо. Влітку заготовляю дрова. Ми живемо на крайній вулиці. Поряд левада заросла вербами. Назбирую там гілок сухих, привожу велосипедом. Взимку топимо в хаті лежанку. У великі морози включаємо газовий котел. За місяць не набирається й 80 кубів. Торік навіть норму не випалювали. Зекономили 1,6 тисячі гривень. Отримали половину компенсацією. Їсти варимо в літній кухні. Там змуровані дві великі плити. Цьогоріч так само зимуватимемо.

— Газ у мене горить на мінімальному режимі. Два роки тому утеплила стіни, стелю в хаті. Позичила для цього 12 тисяч гривень, — каже 64-річна Катерина Дорошенко з Черкас. Живе з донькою Інною, 29 років, у приватному будинку. — Відчула різницю. Бо в хаті температура підвищилася до 22 градусів. А раніше більше 17 не було. Виходить, багато років ми обігрівали вулицю. Маю ще й субсидію. Недавно повідомили, що за економію газу мені повернуть 690 гривень. Знайома скаржиться, що пільгу цьогоріч втратить. У будинку прописані дорослі діти, внуки. Самі орендують житло. Відписувати немає куди. Кажуть, газ взимку подорожчає. Я не знаю, що люди робитимуть без субсидії.

Фонд енергоефективності не встиг запрацювати

— Чотири роки в Україні діяла програма "теплих" кредитів. Давали позики на утеплення житла, заміну котлів на твердопаливні. Держава виплачувала частину коштів за позичальника, — говорить енергетичний експерт Марія Яковлєва, 47 років.

— 2018-го мав запрацювати Фонд енергоефективності. На його програми уряд виділив 1,6 мільярда гривень. Але чиновники призначили голову організації та оголосили конкурс на посади лише наприкінці літа. Ймовірно, Фонд запрацює вже наступного року. Тому дію програми "теплих" кредитів продовжили. Можливо, уряд передасть на неї частину грошей фонду.

На "теплі" кредити за чотири роки витратили 5 мільярдів гривень. Очікується, що фінансування Фонду енергоефективності буде на рівні 3–3,5 мільярда на рік. В Україні досі існують будинки, оснащені газовими колонками. Це все одно, що підігрівати воду 100-доларовими купюрами. Якщо запрацюють програми енергоефективності, то можна буде прибрати колонки з помешкань. Збудувати поряд із будинком тепловий пункт. Або зробити автономне опалення в кожній квартирі.

Зараз ви читаєте новину «Родина Романенків витратить на котел 25 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути