четвер, 31 березня 2022 00:50

Робочий тиждень дозволили збільшити до 60 годин

Автор: facebook.com/solorgovua
  Комунальники садять дерева в Солом’янському районі столиці. Також у місті цілодобово працюють аварійні бригади, вивозять сміття
Комунальники садять дерева в Солом’янському районі столиці. Також у місті цілодобово працюють аварійні бригади, вивозять сміття

24 березня набув чинності закон про організацію трудових відносин в умовах війни. Роботодавцям дозволили відтерміновувати виплату зарплати, змінювати умови праці без попередження працівників, переводити їх на іншу роботу. Тривалість робочого тижня можуть збільшили до 60 год. замість 40. Дозволяється один вихідний.

Працівників можна залучати до роботи в святкові та неробочі дні. Подвійна оплата за це скасовується. Робітники, які працюють на об'єктах критичної інфраструктури, не можуть розривати трудовий договір за власною ініціативою, взяти відпустку. Навіть якщо на території, де розташоване підприємство, тривають бойові дії, є загроза життю. Закон дозволяє залучати до роботи в нічний час вагітних, жінок, що мають дитину до року, осіб із інвалідністю. Потрібна попередня згода людини.

Про основні нововведення розповіли юристки громадської організації "Трудові ініціативи" 26-річна Надія Йолкіна та Катерина Швець, 24 роки.

Чи змінилися умови прийому на роботу під час війни?

— Одне з нововведень — випробування при прийомі на роботу можуть встановлювати для будь-якої категорії працівників. Також зняли вимогу про відсторонення осіб, які не щеплені від Covid-19.

Дозволили змінювати умови праці без попередження працівників, переводити їх на іншу роботу. Яких правил має дотримуватися роботодавець?

— Переведення можливе винятково для виконання робіт, спрямованих на відвернення чи ліквідацію наслідків бойових дій. Також інших обставин, що можуть загрожувати життю людей. Якщо планують перевести працівника в іншу місцевість або на території, де тривають бойові дії — потрібна його згода. Оплату праці встановлюють не нижче середньої зарплати на попередній роботі. Раніше працівників мали попереджати про зміну умов праці не пізніше, ніж за два місяці. Зараз цю норму тимчасово не застосовуватимуть.

Працівник не може вийти на роботу чи виконувати її дистанційно. Як бути?

— Є кілька варіантів. Можна взяти щорічну основ­ну відпустку, соціальну, без збереження зарплати. Роботодавець також має право відправити працівників на простій.

Серед нововведень — призупинення дії трудового договору. Головною умовою для цього є абсолютна неможливість надання роботодавцем і виконання працівником відповідної роботи. У даному випадку відшкодування зарплати, гарантійних і компенсаційних виплат на час призупинення дії трудового договору покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Як отримати лікарняні та декретні евакуйованим громадянам?

— Вони можуть самостійно звернутися до Фонду соціального страхування і отримати напряму виплату. Зокрема, лікарняні, допомогу по вагітності та пологах. Потрібно надати паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний, копії сторінок паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, довідку про присвоєння індивідуального податкового номера. Документ про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи не вимагається. Гроші перерахують на банківську картку.

Підприємство не може функціонувати. Чи виплачуватимуть зарплату працівникам?

— Роботодавець може зупинити функціонування підприємства й оформити простій. У цей час персоналу платять не менше двох третин окладу. Адже роботу зупинено не з вини працівника. Якщо запроваджено неповний робочий час, то зарплата розраховується пропорційно до індивідуальної норми зайнятості людини.

Простій на підприємстві оформляється тоді, коли в цьому є виробнича необхідність.

Інший варіант — призупинення дії трудового договору. Ініціатива щодо цього може надходити як від роботодавця, так і працівника. Це не означає повного припинення трудових відносин. Хоча в даному випадку роботодавець веде тільки облік, скільки заробив працівник, якщо підприємство працювало б повноцінно.

Чи можуть звільнити за неявку на роботу під час війни?

— Факт воєнного стану не є підставою для звільнення працівників за ініціативою роботодавця. Кожну ситуацію оцінюють індивідуально. Якщо працівник залишив робоче місце та виїхав у зв'язку з бойовими діями, то звільняти його за прогул не можна.

Як оплачується робота працівника, якого взяли на тимчасове місце?

— Якщо оформили на роботу на підставі строкового трудового договору, то оплата праці лишається такою ж як раніше. Додаткову роботу можуть запропонувати іншим працівникам підприємства. Зокрема, за доплату. Роботодавці також посилаються на взаємозамінність за посадовою інструкцією. Якщо там вказано про обов'язок виконувати роботу тимчасово відсутнього працівника. Доплати за таке немає.

На що можуть розраховувати мобілізовані та добровольці територіальної оборони?

— За мобілізованими працівниками зберігають місце роботи, посаду, середній заробіток. Добровольців територіальної оборони теж не можуть звільнити з роботи. Тільки усунути від виконання обов'язків. Роботодавець оформляє це наказом на підставі документів, що підтверджують участь у територіальній обороні. Зокрема, контрактом добровольця. Щодо працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад без укладання контракту, питання залишається не врегульованим. У кожному конкретному випадку юристи радять враховувати рівень залучення працівника до тероборони, кількість робочого часу, який він витрачає на цю діяльність і можливість виконання трудових обов'язків. На цей час гарантувати збереження посади й середнього заробітку.

Працівникам освіти гарантували збереження права на робоче місце. Яких ще сфер це стосуватися?

— Законом передбачено надання на час війни працівникам освіти, наукових установ державних гарантій щодо збереження місця роботи, середнього заробітку. На інші сфери вони не поширюються.

Як звільнитися за власним бажанням під час війни?

— Працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою. Потрібне одночасне дотримання таких умов: ведуться бойові дії на території, де розташоване підприємство, установа чи організація; існує загроза життю і здоров'ю працівника; робота не зумовлена примусовим залученням до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану чи виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури. До сфер критичної інфраструктури належать: водопостачання та водовідведення, продовольче забезпечення, охорона здоров'я, фармацевтична промисловість, інформаційні, фінансові послуги, транспортне забезпечення, оборона, держбезпека, правопорядок, правосуддя, тримання під вартою, цивільний захист населення та територій, служби порятунку тощо.

Як змінилася тривалість робочого дня?

— Тривалість робочого часу під час війни не може перевищувати 60 годин на тиждень. Це є правом, а не обов'язком роботодавця. Збільшення робочих годин має бути обґрунтоване потребою ефективної діяльності підприємства, установи чи організації. Вихідні можуть бути скорочені до 24 годин.

Можна взяти відпустку на час воєнних дій?

— Право на відпустки зберігається. Проте максимальна тривалість щорічної основної становитиме 24 календарних дні. Якщо у працівника відпустка більша, то різниця днів не втрачається. Має бути надана після закінчення війни. Це зокрема стосується педагогів. Необхідно врахувати, що під час воєнного стану роботодавець може й відмовити працівнику. Крім, відпусток у зв'язку вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Робочий тиждень дозволили збільшити до 60 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути