пʼятниця, 15 лютого 2019 07:30

Почали купувати більше євро

– Знайомий працює в банку. Каже, що заробітчани за раз пересилають додому від 500 до 2 тисяч доларів. Тому валюти в Україні багато, – розповідає 43-річний Володимир, валютник із Він­ниці. Прізвище просить не вказувати.

– Доларів за останні півроку почали купувати менше. Основні клієнти міняйл – дрібні підприємці. Також звертаються до нас, якщо потрібні дрібні купюри. Євро став популярніший. Багато підприємців вийшли на європейські ринки. Сировину закуповують в Італії, Іспанії. У нас роблять меблі, шиють одяг. Європейську валюту активно замовляють сільгосппідприємства. Закуповують добрива за кордоном. Дуже тішаться, що за останній тиждень подешевшав не тільки долар, а й євро.

Перед Новим роком всі очікували подорожчання долара. Тому активно несли гривню, скуповували валюту. Банкіри кажуть, зараз курс утримують штучно. Мовляв, долар протримається на цій позначці всю весну. Незначне подешевшання ще може бути влітку. Курс почне зростати в листопаді. Думаю, до кінця року ви­йде на 29–30 гривень за долар, як запланував уряд.

На 13 лютого Нацбанк встановив офіційний курс долара на рівні 27 грн, євро – 30,50 грн. В обмінниках американську валюту продають у середньому по 27,23 грн, скуповують по 26,90. Минулого тижня офіційний курс був менше 27 грн.

– Курсу валют допомагають трудові мігранти, – говорить фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 38 років. – Вони пересилають гроші своїм сім'ям. Ті продають долари, щоб було на що жити. Але так не буде тривати довго. Заробітчани почали активніше перевозити свої родини за кордон. Тож кількість міжнародних переказів буде зменшуватись. Також гривня зміцнюється завдяки передвиборчій кампанії. У березні долар може подешевшати до 26,50 гривні. Потім курс знову піде вгору.

Зараз ви читаєте новину «Почали купувати більше євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути