пʼятниця, 17 травня 2019 07:15

Перейти на індивідуальне опалення можна тільки всім будинком

З 1 травня заборонили відключати мешканців багатоповерхівок від централізованого опалення та гарячої води без їхньої згоди, якщо інші власники квартир перейшли на індивідуальне опалення. Про це йдеться в Законі "Про житлово-комунальні послуги". Його прийняли в листопаді 2017-го. Почав діяти з травня.

Якщо на момент вступу в дію закону в будинку половина або більше квартир уже відокремилися від централізованого опалення, інші жителі не зобов'язані, але можуть перейти на індивідуальне опалення. Виключно за власним рішенням.

— Раніше це питання не було врегульоване. Тепер перейти на індивідуальне опалення можна тільки всім будинком. Примушувати людей закон забороняє, — говорить енергетичний експерт Марія Яковлєва, 48 років. — Нововведення в першу чергу запобігає розбалансуванню системи опалення. Коли половина будинку користується індивідуальним, а половина центральним опаленням, то останні сплачують більші рахунки. Адже всі теплові втрати розподіляють між собою.

Щоб перейти на автономне опалення, мешканці будинку мають звернутися до електро- чи газопостачальної компанії за технічними умовами. Тоді буде зрозуміло, наскільки умови конкретної багатоповерхівки відповідають навантаженню на мережі для безпечного постачання електроенергії чи газу. Таким чином удасться запобігти аваріям і пожежам, поломкам електроприладів. Якщо потужностей будинку достатньо, то відключення від центрального постачання планують до 1 жовтня. За цей час мешканці квартир мають установити котли, а теплопостачальна компанія демонтувати свої мережі.

— У законі про житлово-комунальні послуги немає жодного слова про бойлери для підігріву води. Щоби встановити їх, дозволів не потрібно. Купуєте бойлер, установлюєте лічильник гарячої води. Перекриваєте вентиль і користуєтеся водою, — каже 68-річний Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста".

— Щодо індивідуального опалення, то перехід може бути вимушеним. Наприклад, у Кам'янці-Подільському на Хмельниччині перестало працювати підприємство, яке опалювало місто. Мер оголосив, що всім жителям треба встановити індивідуальні котли.

Ситуація, коли половина будинку відмовилася від центрального теплопостачання, а інша ні — технічно неможлива. Людям приходитимуть подвійні рахунки. Відповідно накопичується борг за опалення. Знаю кілька таких випадків. Крім того, існує наказ Міністерства житлово-комунального господарства 2005 року, за яким відключення будинку від централізованого опалення має проходити з дотриманням процедури. Протокол рішення зборів мешканців передається міжвідомчій комісії при місцевому органі виконавчої влади. Вона вирішує, чи дозволити будинку від'єднатися від центрального опалення. Є інший — більш складний — шлях, коли у багатоповерхівці вирішують установити дахову котельню чи індивідуальний теплопункт. За це спочатку мають проголосувати 50 відсотків мешканців. Далі треба дозбирати підписи до 75 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Перейти на індивідуальне опалення можна тільки всім будинком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути