понеділок, 21 січня 2008 15:27

Пенсіонерка продає молочних продуктів на 600 гривень

Жителька міста Узин Київської обл. Оксана Мельник, 81 рік, тримає корову. З молока робить сир і сметану. У вихідні торгує на місцевому базарі.

— Пакую 3–4 кіла сиру, чотири півлітрові баночки сметани і три трилітрових — із молоком, — каже пенсіонерка.

Базар працює щодня з сьомої ранку. Але у вихідні покупців більше, пояснює. Найшвидше розкуповують сир і молоко. 3-літрову банку молока продає за 10 грн.

— Буває, просять літру. Тоді наливаю за 3,50. Оця банка — вранішнє, а з жовтою кришкою — вечірнє, — у ложці подає на пробу сметану. — Беріть сметанку. У мене є з глечика і сепараторна.

Збирану продає по 8 грн за півлітрову банку, сепараторну — за 13 грн.

— Сепараторна дорожча, бо довше стоїть, не кисне й не гіркне, — веде далі. — Жирний сир із незбираного молока в нас на базарі по 16 гривень. А на вареники беріть пісніший, із перегону. Він на 2 гривні дешевший.

Роги мають бути тоненькі, вигнуті. А за рогами — вихрик. Вим"ячко серпиком

Пенсіонерка спродується до першої пополудні. На початку тижня збирає молоко на переробку. Із 3 л отримує 600 г сиру та 0,5 л сметани. Жителі навколишніх сіл привозять молочні продукти до Узина каструлями. На ринку сметани завжди багато, тому спродати важче.

— Люди тримають і по три корови, — зауважує жінка. — У них свої клієнти є. А я стара, то ледве подужаю тримати одну. Моя корова дуже смашне молоко дає. Я все життя корови держала, не можу без молошного.

У зимову пору надоює 10 л молока, а влітку на паші — 17–20 л.

— Корови тепер дорогі, по 5–6 тисяч просять за них. Ще треба вміти вибрати. Як будете купляти, придивіться до рогів. Мають бути тоненькі, вигнуті. А за рогами — вихрик. Вим"ячко круглясте, серпиком. По череві щоб гарно видно було жили, — радить. — Обов"язково подоїть корову, попробуйте її молоко. Щоб солодке було. Бо яке молоко, такі сир і сметана будуть. Я, як купляла корову, видоювала молока у пригорщу. Роздивилася, яке воно. Має бути біленьке або жовтеньке. А як синє — тої корови не беріть.

Оксана Мельник отримує 530 грн пенсії. А за молочні продукти вторговує понад 600 грн.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерка продає молочних продуктів на 600 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути