четвер, 14 лютого 2008 19:06

Відставники добиваються більших пенсій через суд

Пенсія колишніх військових значно вища за середню по Україні. Однак тим, які демобілізувалися до 1990 року, її нараховують на загальних підставах. Більших виплат відставники добиваються в судах.

Майор Іван Володимирович пішов на пенсію 1967 року. А позивався із Міноборони 2005-го. Тоді йому вже виповнилося 82 роки.

— Молодші пенсіонери отримували в кілька разів більше за мене, ветерана війни, — каже пенсіонер.

Одержував 600 грн. Спершу разом із 12 відставниками подав скаргу до столичного військкомату.

— До нас підійшов адвокат, пояснив, що такі справи розв"язують лише в суді, — згадує майор. — За послуги зажадав по 5,5 тисячі гривень з кожного. Спершу взяв по півтисячі завдатку. Решту ми домовилися виплатити з відсудженого. Двоє з нашої компанії відмовилися — і досі не отримали жодної копійки перерахування. Проте дуже обурювалися, що адвокат дере втридорога.

За кілька місяців захисник виграв позов у Верховному суді. Пенсію Івана Володимировича збільшили до 2700 грн. Ще й додали 50 тис. недоїмки за попередні роки.

Відставник Микола Допіро, 68 років, відсудив у Міноборони 42 тис. грн. Подав позов до районного суду.

— Кілька разів там відхиляли мою скаргу, — розповідає він. — А потім мені порадили адвоката, який спеціалізується на відсуджуванні пенсій.

Юрист отримав для клієнта дозвіл за станом здоров"я не відвідувати засідання. Але ближче до завершення слухань підвищив ціну.

— Спершу обіцяв виграти справу за чотири тисячі гривень, — говорить пенсіонер. — Аж раптом запросив 20 тисяч! Казав, що гроші потрібні для отримання численних довідок із військкомату. Я розміркував, що за такі гроші й сам можу побігати кабінетами. Давні армійські друзі допомогли. Гроші зекономив.

Справу виграли. Миколі Арсентійовичу присудили компенсацію 42 тис. грн. Чотири тисячі чоловік заплатив адвокатові. Виплату від Міноборони розтягнули на кілька років. Відставник щомісяця отримує по 500–700 грн. Крім того, 2,2 тис. грн пенсії.

— У законодавстві не прописано чіткого механізму і строків перерахунку пенсій, — пояснює приватний адвокат Дмитро Матвійчук, 27 років. — Пенсійний фонд діє на власний розсуд. Тому й добиватися перерахунку треба через суд.

Варто судитися за недоотримані продуктові пайки, радить захисник. Їх і досі видають армійцям і відставникам. У 1990-х їх отримали не всі.

— Від колег знаю, що багато пенсіонерів відсудили грошову компенсацію за пайки, по 20–30 тисяч гривень, — каже Матвійчук.

Максимальна сума, що можна відсудити в Міноборони, — 50 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Відставники добиваються більших пенсій через суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути