пʼятниця, 07 грудня 2018 00:30

Отримала три гранти на власну справу

Автор: ФОТО НАДАНE ОЛЕНОЮ КУЩЕНКО
  Олена Кущенко з ­Макіївки на Донеччині виготовляє з вовни сумки, рукавиці, шарфи, шапки
Олена Кущенко з ­Макіївки на Донеччині виготовляє з вовни сумки, рукавиці, шарфи, шапки

— Рік не могла знайти роботу після переїзду. Почала малювати, ліпити. Творчість допомагала пережити важкі часи. Подруга познайомила з технікою валяння. Надіслала посилку з трьома видами шерсті й спеціальною голкою. Місяць училася за відеоуроками в інтернеті. Першим зробила рожеве намисто, — розповідає 42-річна Олена Кущенко з Макіївки на Донеччині. Продає авторські речі з вовни.

Чотири роки тому з сином переїхала до Дніпра. Місто обрали навмання — туди був найближчий рейс і залишалися останні квитки.

— Отримала три гранти на розвиток власної справи. Перші гроші витратила на купівлю обладнання: 2,5-метровий стіл для роботи, колодки, інструмент, манекени. Працювати з шерстю важко. Руки іноді відвалюються. Першу малу сумку робила 4 години. Вона вийшла не дуже вдалою, але я з нею все одно ходила. Якось у магазині продавець спитала, чи це я сама зробила. Нахвалювала. Тоді зрозуміла, що займатимуся валянням далі. Вовну замовляю з Німеччини, Італії та Англії. 100 грамів коштує від 130 гривень. На одну сумку чи рукавиці треба майже 50 грамів. Виріб можу зробити за 6 годин.

У валянні важлива якість вовни, щоб виріб не кошлатився, не розвалився і служив довго. Спочатку знала тільки за описом із відеоуроків, яка має бути сировина гарної якості. Потримати в руках змогла на виставці місцевих майстрів. Продаю речі на ярмарках, через соціальні мережі. Асортимент формувала інтуїтивно. Виготовляю панно, рукавиці, шалі, шапки, гаманці-косметички. Усього потрохи. Працюю також за ­індивідуальним замовленням. Клієнт може обрати колір, візерунок, декор. Пара рукавичок коштує майже 500 гривень, сумки — від 900, шарфи — 1500. За місяць буває три-чотири замовлення.

Спочатку гаманці-­косметички ­продавала за собівартістю — 200 гривень. Щоразу допрацьовувала модель, техніку. Почала доповнювати їх яскравою підкладкою, замінила фурнітуру на італійську. Потім зробила гаманець на блискавці. Поступово й ціна зростала. Зараз розумію, що подобається людям. Нехай краще сумка полежить три місяці, але її купить той, хто оцінить роботу.

Зараз ви читаєте новину «Отримала три гранти на власну справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути