Ексклюзиви
неділя, 12 серпня 2007 17:25

Наталя Швець перешиває шкіряні куртки

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Наталя Швець перешиває жіночу шкіряну куртку в своєму ательє на вулиці Кропивницького у Вінниці
Наталя Швець перешиває жіночу шкіряну куртку в своєму ательє на вулиці Кропивницького у Вінниці

Вінничанка Наталя Швець, 33 роки, шиє нові шкіряні куртки й дублянки і перешиває старі. Використовує модні тепер мереживо, хутро і вишивку.

1997 року жінка закінчила швейні курси. Чоловік привозив шкіру з Туреччини. Спершу куртки і плащі Наталя шила вдома. Готові речі продавали на Центральному ринку обласного центру.

— Якось моя подружка попросила переробити їй плащ, — згадує Наталя. — Він з шикарної італійської шкіри, але фасон застарів. Річ провисіла в шафі кілька років. Я переробила його на приталений піджак із комірцем-стійкою на "змійці". За роботу отримала 200 гривень.

Тоді Наталі Швець і спало на думку заробляти перешиванням старого одягу. Дала оголошення в газету.

— Почали приносити пальта з хорошої тканини, але немодних фасонів. Пенсіонерки замовляли перешити комірець і кармашки поміняти, — показує майстриня на темно-синє шкіряне пальто з затертим коміром.— Така робота коштує від 50 до 100 гривень.

Молоді люди замовляли змінити фасон, зробити по-сучасному. Приміром, минулого сезону було модно оздоблювати шкіру мереживом. Зараз на шкіряний одяг замовляють тиснені квіткові візерунки.

На обладнання взяла в кредит 2 тисячі доларів

П"ять років тому Наталя відкрила власне ательє "Фаворит". Приміщення орендує в офісному будинку на вул. Кропивницького, в центральній частині Вінниці. На обладнання взяла $2 тис. кредиту. Купила електричні швейні машинки, розкрійний стіл і освітлювальні лампи. Разом із нею тепер працюють дві кравчині. Отримують по 650 грн.

На вішалках в ательє висить кілька шкірянок. На розкроювальному столі порізані шматки хутра. Наталя дошиває темно-коричневу жіночу куртку. Біля дверей оглядає перешиту дублянку клієнтка.

— Це була мамина шубка — довга, дуже легенька і тепла, — каже 17-річна Олена Демиденко. — Але в неї затерлися рукави й кишені. Я замовила переробити її на коротку дубляночку з капюшоном і хутряні унти на липучках. Буду надягати поверх чобіт. За все заплатила 320 гривень.

За оздоблення курток Наталя бере по 50 грн. Перешивання чоловічого одягу на  жіночий і навпаки обійдеться в 300–500 грн. Найдорожче їй заплатили за молодіжну куртку, оздоблену хутром.

— Хлопець приніс на перешиття мамин плащ із подібної до замші дуже тоненької шкіри, — розповідає Наталя. — З лисячої шкурки я зробила комір, а на рукави пришила дві лисячі мордочки. Намучилася з тими головами! Бо тяжко було їх надійно пришити. Зате за роботу дали 2 тисячі гривень. Потім той хлопець друзів своїх привів. Шили в мене куртки.

Мереживо й нитки майстриня замовляє в Одесі. Там удвічі дешевше, ніж у вінницьких магазинах і якість краща. Хутро знайомі привозять їй із Туреччини й Італії. Беруть по 150–250 грн за 1 м. Імпортне — тонке, добре лягає на виробах, пояснює Наталя Швець. З хутром українського виробництва впоратися важко, бо дуже тверде.

Банківську позику вона повернула за два роки. Щомісяця в ательє замовляють 15–20 нових курток і дублянок. Стільки ж приносять на перешивання.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Швець перешиває шкіряні куртки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути