вівторок, 13 лютого 2018 07:20

На субсидії знадобиться понад 100 мільярдів гривень

До кінця квітня вартість газу для населення не підвищуватимуть. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Вартість блакитного палива може зрости на 62% у квітні, повідомляли раніше. Підвищити ціну вимагає Міжнародний валютний фонд, інакше Україна не отримає чергового кредиту.

— Зараз тариф для населення становить 7000 гривень за тисячу кубів. Із них: 6000 — це вартість газу, ще 1000 — тариф на транспортування та розподіл. Наф­тогаз пропонує уряду підвищити ціну до 8500–9500 гривень. З урахуванням витрат на транспортування, газ для населення буде по 9,5–10,5 тисячі, — розповіла 47-річна Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

— Ціну на газ установлюють за кількома показниками, за меморандумом із Міжнародним валютним фондом. Перше — повне відшкодування витрат на видобуток. Друге — покриття собівартості та рентабельності. Ще одна умова МВФ — фонд субсидій не повинен перевищувати 47 мільярдів гривень. Торік на пільги витратили 68 мільярдів. На 2018-й заплановано 71 мільярд. Якщо ціна зросте, знадобиться понад 100 мільярдів гривень. Підвищувати вартість газу та теплової енергії для населення — економічно недоцільно. Ще більше сімей будуть змушені звернутися за субсидіями. У державному бюджеті немає на це грошей.

Укргазвидобування повідомляло, що цього року зможе повністю покрити потреби населення у природному газі. Тому уряд навпаки може знизити тарифи. Собівартість видобутку вітчизняного газу торік була 1500–1700 гривень за тисячу кубів. Навіть якщо уряд установить 100 відсотків рентабельності, то ціна блакитного палива для населення коштуватиме 4500 гривень.

Зараз ви читаєте новину «На субсидії знадобиться понад 100 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути