вівторок, 08 жовтня 2019 07:20

"На продукти йде дві зарплати. Третя — на шкільні і садкові потреби"

Львів'янка 36-річна Ірина Ганулик двічі на тиждень ходить на базар по продукти. Щоразу витрачає 500–800 грн. Купує м'ясо, рибу, овочі, крупи, молоко. Помітила, що ціни зростають щомісяця.

— Раніше не шукала по супермаркетах акцій. Думала, що дешевше продають прострочений товар. Тепер частіше забігаю у маркети подивитися, на що акцію поставили, — розповідає Ірина. — На днях масло й сметану так брала. Таке враження, що молочні продукти скоро стануть дефіцитом. На базарі ціни — космос. За кілограм домашнього сиру просять 70–80 гривень. Торік я його по 25 гривень брала.

Ірина працює з дому бухгалтером. Займається трьома фірмами. Чоловік 37-річний Сергій — далекобійник. Виховують доньок 14-річну Кароліну та Вероніку, 6 років.

— На кожній фірмі отримую по 3000 гривень. Двох зарплат вистачає на продукти. Третя йде на шкільні та садкові потреби. У Сергія зарплата щомісяця різна. Буває 30–40 тисяч заробить, а інколи й 10 не принесе. На базар зазвичай беру тисячу гривень, але намагаюся витратити половину. Іноді грошей не вистачає. Зараз м'ясо подорожчало. Півроку тому телятину можна було по 100–120 гривень купити. Тепер дешевше 160–180 не знайдеш. Така ж історія з курятиною, подорожчала вдвічі. Картопля додала 5 гривень, кілограм дешевше 13–15 не знайдеш. Правда, цибуля подешевшала. Це тішить. Раніше щороку восени закуповували овочі на зиму. Зараз не будемо. Підвал затопило, нема де зберігати. У домашньому меню часто використовуємо імпортні продукти — сири, оливкову та виноградну олію, італійські макарони. Чоловік привозить із відряджень. Ще торік, аби не ускладнювати собі життя, купували вареники, пельмені. Також замовляли обіди на сайтах готової їжі. Тепер відмовилися. Стало дорого. Зі старшою донькою самі вечорами ліпимо вареники. Щонеділі варю борщ. Торік продукти на нього обходились у 50 гривень. Зараз не менше 100 треба витратити.

— Якщо йду на ринок, то скуповуюсь одразу на тиждень. Витрачаю 200–400 гривень, — каже 61-річна Наталія Шашкова з Києва. Працює в швейному ­ательє. Заробляє щомісяця 14–17 тис. грн.

— Люблю ходити по п'ятницях на фермерський базар біля метро Кловська. Завжди купую творог, м'ясо, овочі, фрукти. Іноді — мед. На базарах ціни не дуже піднялися. А от у магазинах тепер залишаю більше грошей. Пачка масла вершкового була 42 гривні, тепер коштує на 10 більше. Сало подорожчало. Торік коштувало 80–120 гривень, зараз 100–250. Мед подорожчав. Раніше півлітрову банку брала за 40 гривень, тепер плачу 60. Домашні яйця були по 35, подорожчали до 40. А магазинні навпаки, продають дешевше.

Мені більше подобається ходити на базар. Там можна взяти продукти в кредит. У магазині просто так не дадуть. Недавно в гості приїхала подруга, а в мене з грошима туго. То я пішла до знайомих продавців. Дали під чесне слово м'яса на 230 гривень і овочів на 90. Занесла гроші пізніше. А почалося з того, що похвалила кілька разів їхній товар. Мене запам'ятали. Згодом здружилися.

Відмовилися від солодощів

— Продукти купуємо переважно в супермаркетах, по базарах немає часу ходити. Витрачаємо 1400 гривень на тиждень, — говорить 36-річна Аліна Манько. Викладає зарубіжну літературу в професійному ліцеї Черкас.

— Наш сімейний бюджет — 15 тисяч гривень. Чоловік працює вчителем у школі. Виховуємо 11-річну дочку. Свинину купую, коли отримую зарплату. Якщо треба зекономити, беру курятину. По рибу ходжу до спеціалізованих магазинів. Там свіжіша і більший вибір. Стараюся шукати акції. Відмовилися від магазинних солодощів, економимо на одязі. Купуємо лише за необхідності. Помітила, що найбільше останніми роками подорожчали овочі та фрукти. Коли була висока ціна на цибулю, не брали її. Те саме з яблуками. Частину овочів на дачі вирощуємо. Ягоди в сезон їмо власні. Найчастіше вдома готую печеню або якусь крупу з м'ясом і овочами. Економимо також на комунальних послугах. Купили бойлер, посуд миємо холодною водою. Готую в мультиварці. Так вигідніше, ніж на газовій плиті.

Зараз ви читаєте новину «"На продукти йде дві зарплати. Третя — на шкільні і садкові потреби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути