Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 00:25

На фермі спалили 5126 свиней

— Хлопці носили свиней і плакали. Скільки труда вклали. Я стояла за кілька метрів від ям, де спалювали туші. Боялася дивитися. Жодному фермеру не побажаю такого, — говорить 30-річна Ірина Нестеренко, власниця свиноферми "Плехів-Агро" в селі Плехів Оржицького району на Полтавщині. У перший тиждень вересня через африканську чуму тут спалили все поголів'я свиней — 5126 тварин. Із них 400 — свиноматок.

— Зранку ветлікарі прийшли на традиційний огляд. В сараї лежали мертві шестеро свиней. Розтин показав чуму. Під вечір тварини почали падати масово, — продовжує жінка. — Ми створили кілька груп для знищення. Фахівці усипляли, робітники носили в яму, підкидали дрова. Це тривало п'ять днів. У нас жорсткі правила догляду за робочим одягом, технікою. Вантажівки дезінфікуємо. Мабуть, чума прийшла з повітрям. Недавно в сусідньому селі був спалах.

"Плехів-агро" існує 10 років. Там працюють 27 робітників. Найближчим часом частину звільнять.

— Ферму створив мій покійний чоловік. Він зі звичайної сім'ї, любив господарство. Своїм трудом добився такого поголів'я, встановив дороге обладнання. За тиждень ми втратили мільйони гривень. Але я не опущу руки, будь-що відновлю підприємство. Для старту треба десь мільйон гривень на пробне поголів'я. Одна свиноматка коштує 10 тисяч. У кожного поросяти, яке народиться на фермі, треба брати аналіз крові — це дві з половиною тисячі гривень. Не хочу влазити в кредити. Надіюся, держава виплатить компенсацію.

— Почули, що на фермі біда. В село одразу приїхали представники ветслужби, санстанції, Держ­продспоживслужби. Оголосили карантин в радіусі 3 кілометрів. Обійшли людей. Сказали, що свиней вилучать. Хто встиг, той порізав. Лишилося зо два десятки поросят до 30 кілограмів. Люди переживали, бо ж тримали свиней для заробітку. В багатьох діти вчаться, — каже Сергій Таран, сільський голова Плехова.

У жителів сусіднього села Чутівка Оржицького району Полтавської області в липні вилучили 130 свиней. Найбільше — у сільського голови 41-річного Мирослава Боговика — 30 тварин.

— Коли їх спалювали, я поїхав з дому. Не міг дивитися, — згадує Мирослав Тимофійович. — Ми з дружиною 10 років вирощуємо поросят. Знаємося на цьому. Донька і син — студенти, треба вчити. Свині давали непоганий дохід. Здавали по 40 гривень за кілограм живої ваги. Добре, що хоч виплатили компенсацію — по 34 гривні за кілограм.

Зараз ви читаєте новину «На фермі спалили 5126 свиней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути