Ексклюзиви
пʼятниця, 04 січня 2019 00:40

"Можуть піти з роботи, якщо крісло незручне"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM.COM/ІННА НОВИЦЬКА
  Власниця компанії з ­підбору персоналу Інна Новицька: ”Раніше здебільшого шукали працівників до 35–40 років. Зараз роблять ставку на особисті якості, а не на вік”
Власниця компанії з ­підбору персоналу Інна Новицька: ”Раніше здебільшого шукали працівників до 35–40 років. Зараз роблять ставку на особисті якості, а не на вік”

— У новому році навряд чи щось кардинально зміни­ться на ринку праці. Активно шукатимуть спеціалістів на виробництво, у сферу обслуговування, будівельників. Затребуваними будуть аграрії, швачки, програмісти, маркетологи, — говорить 35-річна Інна Новицька, власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона".

Які професії були дефіцитні протягом минулого року?

— Як і 2017-го, торік найчастіше шукали працівників на виробництва. Це пов'язано з трудовою міграцією за кордон. Робітники їхали в Чехію, Польщу, Росію. Крім того, в Україні є дефіцит кадрів у сфері обслуговування. Бракує працівників у готелях у західних областях. Бо місцеві жителі їдуть працювати за кордон. Не вистачало будівельників. Ізраїль офіційно відкрив ринок праці для українських спеціалістів. Також бракувало кадрів у сфері продажів. Покупці стали вибагливіші. Тому важко знайти гарних продавців, регіональних чи торгових представників. Загалом в Україні найзатребуваніші ті ж професії, що і за кордоном.

З'явилися нові методи підбору кадрів?

— На перше місце вийшли соціальні мережі. За останні два роки великі підприємства переглянули формат спілкування з працівниками. Раніше просто мали відділи кадрів. Зараз з'явилися відділи з підбору персоналу. Проводять ярмарки, благодійні акції, спортивні заходи. Запускають акцію "приведи друга на роботу". Це пов'язане з тим, що дефіцит кадрів на підприємствах становить 30 відсотків.

Роботодавці активно вкладають кошти в навчання персоналу. Розуміють, що дешевше навчити свого співробітника, ніж знайти нового. Створюють корпоративні коледжі, університети. Таким чином утримують людей, бо гарантують просування кар'єрними сходами. Пропонують медичне страхування, знижки на відпочинок, безкоштовні обіди. Почали краще облаштовувати робочі місця, кімнати відпочинку.

Що вимагають роботодавці, чого очікують?

— Досвід — уже не на першому місці під час прийому на роботу. Багато хто готовий навчати співробітників. Насамперед звертають увагу, наскільки людина бажає розвиватися. Крім того, зникли обмеження за віком. Раніше здебільшого шукали працівників до 35–40 років. Зараз роблять ставку на особисті якості, а не на вік.

Кому платили найбільше 2018-го?

— Лідери вже не перший рік — програмісти. Добре зароб­ляють спеціалісти з просування компаній, торгових марок у соціальних мережах. Високі зарплати були у фармацевтів. На великих підприємствах ставки щороку офіційно зростають на 15–20 відсотків, завдяки активності профсоюзів.

Більше платять тим працівникам, хто знає іноземну мову. Люди можуть знайти роботу у великих міжнародних компаніях, де зарплата у валюті.

Що зараз важливо під час пошуку роботи?

— Українці стали грамотніше підходити до пошуку роботи. Звертають увагу, чи довго компанія працює на ринку, на її репутацію. Тому роботодавці почали піклуватися про імідж. Водночас найголовніше значення має розмір заробітної плати. Люди живуть "тут і зараз". Їх не дуже цікавлять реформи, майбутня пенсія. Головне — скільки я буду отримувати сьогодні.

Скільки українці у середньому затримуються на одній роботі?

— Плин кадрів пришвидшився. Років 10 тому було несерйозно працювати в компанії один рік. Зараз це — нормально. Ті, хто працює неофіційно, можуть змінювати роботу щомісяця. Якщо їм щось не подобається, просто отримують заробітну плату і більше не виходять. Молоді спеціалісти взагалі можуть піти з роботи, якщо на них керівник підвищив голос, крісло незручне чи немає кавового апарата в коридорі.

Звільняються найчастіше через невиплату чи затримку зарплати, погане ставлення керівництва.

На що люди готові заради вищої зарплати?

— Сьогодні відбувається багато освітніх заходів, конференцій, форумів, де українці підвищують кваліфікацію. Люди зрозуміли: чим більше вкладають у себе, тим більша їхня вартість на ринку праці.

Українці масово вивчають англійську, польську, іврит. Особливо це стосується тих, хто шукає роботу за кордоном.

Як бути завжди затребуваним на ринку ­праці?

— Потрібно чітко розуміти, чого хочеш. Інакше знайти роботу не вдасться. Варто об'єктивно оцінити рівень своєї компетенції. Зрозуміти, якими знаннями, навичками володієте. Чого потрібно додатково навчитися.

Зараз ви читаєте новину «"Можуть піти з роботи, якщо крісло незручне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути