четвер, 02 липня 2020 07:41

Мінімальну зарплату хочуть підвищити з вересня

Уряд представив попередній графік підвищення мінімальної зарплати в Україні. Цьогоріч із 1 вересня вона має зрости до 5 тис. грн. Із 1 січня 2021 року — до 6 тис. грн, а з 1 липня — до 6,5 тис.

Зараз мінімальна зарплата в Україні становить 4723 грн.

— Підвищення мінімальної зарплати до п'яти тисяч гривень цілком реальне, — каже економіст 54-річний Олександр Охріменко. — У вересні вона дійсно може зрости. А от підвищення до 6500 гривень можливо і не буде. Бізнес на таке рішення уряду відреагує спокійно. Більшість навчилися обходити підвищення мінімалки за рахунок того, що офіційно беруть людей на чверть ставки чи половину. Великий бізнес підвищить зарплату і це стимулюватиме зростання цін. Тіньовий ринок праці не зросте. В Україні він уже й так занадто роздутий. Нелегально працюють 3,5 мільйони людей, за даними Держстату. Зниження податків не дало ефекту. Зокрема, уряд зменшив єдиний соціальний внесок вдвічі. Але кількість працевлаштованих легально так і не збільшилась. Одна з проблем — у нас складна процедура звільнення працівника. Іноді це зробити непросто. Тому бізнесменам вигідніше наймати нелегальних працівників.

Підвищення мінімальної зарплати вплине на ціни. Зростання до 6, 5 тис. грн призведе до росту інфляції на 2–3%.

— Фактично інфляція буде закладена в зростання мінімальної зарплати. Але, наприклад, при підвищенні виплат на 300 гривень відчутної інфляції не буде. Уряд має розуміти, що він повинен піднімати не мінімальну зарплату, а продуктивність праці. Зарплата повинна бути на рівні Польщі, але й продуктивність праці має бути, як там. Для цього треба впроваджувати європейські стандарти праці. Зокрема, перейти на погодинну оплату праці. Поміняти Трудовий кодекс, щоб бізнес міг легко звільняти працівників. Людина, яка прийшла на роботу, повинна розуміти, від чого залежить її зарплата. А не просто відсиджувати робочі години і отримувати гроші, — додав економіст.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальну зарплату хочуть підвищити з вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути