четвер, 18 жовтня 2007 18:34

Михайло Кухар тримає 70 вуликів

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Пасічник Михайло Кухар (ліворуч) пропонує справжній мед від підробки відрізняти на запах
Пасічник Михайло Кухар (ліворуч) пропонує справжній мед від підробки відрізняти на запах

56-річний Михайло Кухар зі своєю дружиною Людмилою, 55 років, щодня торгують медом на львівському ринку "Шувар". Аби було легше, чергуються: до обіду — жінка, потім — чоловік.

— Ми вже майже все продали, скоро додому поїдемо за новою партією, — хвалиться Михайло. Чоловік продає мед із кузова власного авто. Поблизу ніг стоїть рядок баночок із медом, прополісом, розфасовані стільники.

Кухарі приїхали до Львова із районного центру Арбузинка Миколаївської області ще на початку вересня. Продати мед планують до кінця жовтня. Потім поїдуть додому за новою партією. Торгуватимуть до кінця зими.

— Квартиру знімаємо он там за базаром, — Михайло показує рукою в далечінь. — Машину з медом на ніч на стоянку відвозимо.

— Звідки мед? — допитується сивий чоловік. — По скільки? 30 гривень за літр? Та то дорого!

— Таких покупців багато, — сумно каже Кухар. — Розпитають — і йдуть, нічого не купують. Ми спеціально по півлітра продаємо, по 15 гривень. Але хай би попробували знайти у Львові дешевший натуральний степовий мед! У мене він добрий, пахучий, густий. Рідкий мед у таку пору — явна підробка.

Торік Кухарі продавали мед по 25 грн за літр. Цієї осені ціну підняли на 5 грн. Проте дешевше продають супутні товари: брусок воску коштує 7 грн, пакетик квіткового пилку — 10, паличка прополісу — 8.

— Пилок часто купують, бо він помічний, зміцнює сили. А прополіс беруть, щоб із бактеріями боротися, коли холодно стає, — говорить пасічник.

Праворуч від Кухаря стоїть півлітрова банка з написом: "Забрус, 15 гривень".

За гроші з пасіки дав дітям вищу освіту, на ноги поставив

— Це зрізані смужкою верхівки медових стільників, — пояснює він. — Його беруть для лікування горла, носа. П"ять хвилин пожував — і про нежить забув. Самі стільники продаємо на вагу по 4 гривні за 100 грамів.

Найдешевший мед — фасований по 80 г — за 2 грн.

В Арбузинці Кухарі тримають 70 вуликів. Починали з п"яти — з батькового спадку. Михайло працював водієм, після розпаду СРСР втратив роботу. Вирішив зайнятися пасікою.

— Робота важка, але прибуткова. У 1990-х роках за гроші з пасіки дав дітям вищу освіту, на ноги поставив, — каже Михайло.

Кухарі збирають мед двічі за сезон. На початку квітня вивозять вулики в поле для медозбору. За місяць-півтора з кожного вулика викачують по 25 л меду.

— Люди думають, що бджоли самі приносять гроші. А біля них так само трудишся ціле літо. Ми з дружиною весь сезон живемо в полі в наметі. Романтика? А викачувати мед у 40-градусну спеку?

Мед, який не вдається продати на базарі до зими, Кухарі здають гуртом на продуктові бази. Найчастіше — у Хмельницькому.

— Це не дуже вигідно — там приймають бідонами по 7 грн за кілограм, — скаржиться пасічник. — І гречаний, і липовий, і квітковий ідуть за одну ціну.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Кухар тримає 70 вуликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути