Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2018 07:40

"Менше курток почали везти з-за кордону. Українські виробники навчилися шити гарні моделі"

Автор: ТЕТЯНА САРАХАН
  Продавець вінницького магазину ”Модна Я” Людмила Ямпільська (ліворуч) допомагає клієнтці підібрати пуховик. Зимовий одяг коштує від двох до семи тисяч гривень
Продавець вінницького магазину ”Модна Я” Людмила Ямпільська (ліворуч) допомагає клієнтці підібрати пуховик. Зимовий одяг коштує від двох до семи тисяч гривень

— У мене двоє доньок — 12 і 14 років. Щозими маю проблему, як їх вдягнути. Цього року сильно подорожчало взуття. Торік старшій доньці замшеві чоботи вище коліна купила за 1500 гривень. Зараз ціни починаються від 2700, — розповідає вінничанка 42-річна Марина Плахотнюк.

— Уже другий рік не замовляю одяг через інтернет. Пораху­вала, що це не так вже й вигідно, як було раніше. До того ж часто товар доставляють несвоєчасно. Якось замовила пуховики. Обіцяли, що прийдуть за місяць. Насправді прислали майже через два — наприкінці зими. Те, що було на картинці, не відповідало дійсності. Китайці шиють одяг із короткими рукавами. На моїх дітях пуховики виглядали, як підстрелені. Одяг виявився неякісним. Дуже бруднився, постійно вилазив пух. Зиму ледве доносили, а в наступну діти не схотіли одягати.

Цього року в моді пуховики-ковдри. Обидві доньки замовили саме такі. І щоб довгенькі були. Обійшли чимало магазинів. Ціни починаються від двох тисяч гривень. Якщо з хутром, треба доплатити ще тисячу. У крамницях теплого одягу зараз черги. Популярні цьогоріч шуби зі штучного хутра. Або з натуральним хутром замість підкладки. Коштують 7–10 тисяч гривень. Такий одяг міряють, але беруть мало. Сильно подорожчали шапки. У моді дівчачі кепки. Середня ціна — 450 гривень. Шапка з хутряним балабоном обійдеться в 300, найпростіші рукавиці –150. Одягнути дитину на зиму обійдеться в шість тисяч гривень. Торік можна було вкластися в чотири.

— Люди купують переважно практичні речі. Просять довгі куртки без хутра, немарких кольорів. Щоб добре пралися в машинці. Середня ціна куртки — 2500 гривень, — говорить 38-річна Марина Головатюк, продавщиця вінницького магазину "Пуховичок".

— Ціни не змінилися порівняно з минулим роком. Менше курток почали везти з-за кордону. Українські виробники навчилися шити гарні моделі. Це суттєво вплинуло на вартість одягу. Якісні куртки шиють у Харкові, Києві, Хмельницькому. Продажів більше, ніж торік. Деякі родини купують куртки одразу всім.

Менше стали брати шуб із натурального хутра. Торік пік таких покупок був у грудні. Чоловіки купували їх на подарунки. Цього року взяли тільки одну коротку шубу. Її продавали зі знижкою, коштувала 20 тисяч гривень. Середня ціна на короткі шуби з норки — 28 тисяч. Довга обійдеться в 40. Популярні шуби-трансформери, які перетворюються з довгих у короткі. Пальта з хутром не мають попиту.

Подорожчання взуття виробники пояснюють підвищенням ціни на шкіру та утеплювач. Прогнозують, що наступного року його вартість знову зросте.

Купувала одяг на зиму собі та сину. Речі для малого обійшлися в чотири тисячі гривень. За куртку і взуття віддали по 1500, — продовжує продавець. — Ще взяла йому теплий светр, шапку. Цього року побільшало дешевого одягу, але він неякісний. Собі ледь підібрала пуховик. В одному стирчать нитки, в іншому неправильна чи нерівна строчка. Тканина теж не завжди якісна. Видно, що буде затиратися. Взяла пуховик із хутром за п'ять тисяч гривень. Чоловіку новий зимовий одяг будемо купувати наступного сезону.

300 доларів витратили Наталія та Максим Юрковські на зимовий одяг для себе і двох дітей. Це майже 8,4 тис. грн. Родина торік переїхала до польської столиці Варшави. Уперше скуповувалися на зиму за кордоном.

— В Україні зимовий одяг нам обходився в 500 доларів. Цього року на закупи вирушили в період розпродажів. Сину взяли куртку-парку зі штучним хутром. Коштувала 800 гривень. А без знижки продавали за 2500. За взуття заплатили половину вартості — 700 гривень. Собі з чоловіком придбали утеплені джинси. Мої обійшлися в 400 гривень, а його — 600. Куртки собі теж брали на розпродажах. Сестра в Києві на одну дитину витратила шість тисяч гривень.

Якщо брати кілька речей в одній точці, скинуть гривень 150

— Знайомі витратили вдвічі більше грошей на зимовий одяг. Бо купували в магазинах. Там роблять великі націнки. Ми скуповуємося на базарі. Можна завжди поторгуватися. Якщо брати кілька речей в одній точці, завжди скинуть гривень 150, — розповідає 28-річна Яна Кребсс із міста Решетилівка Полтавської області.

— Одяг на зиму подорожчав на 40 відсотків у порівнянні з минулим роком. Обновки для 10-річної дочки Софії обійшлися майже в три тисячі. Звичайну плетену шапку придбала за 200 гривень. За шарф шерстяний віддала 150, рукавиці — 50. Взяли дві пари чобітків на зміну — по 420 та 850 гривень. Минулорічне взуття на доньку не налазить. Пуховик коштував 1300 гривень. Це середня ціна. Торік подібний брали за 900. Може, ще походила б в ньому. Але Софія десь вляпалась у клей. Не змогла відіпрати.

Чоловікові Денису обновили зимовий одяг частково. Шапка та рукавиці лишилися з минулого сезону. Теплий спортивний костюм придбали за 800 гривень, ботинки — за 900, куртку-парку — за 1500. Я носитиму минулорічну шубу, коштувала тоді 10 тисяч. Собі взяла лише шапку за 280 гривень та чоботи за 700.

Зараз ви читаєте новину «"Менше курток почали везти з-за кордону. Українські виробники навчилися шити гарні моделі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути