понеділок, 16 квітня 2007 16:52

Літні кияни переселяються за місто

Колишня киянка Валентина Савелюк, 50 років, перебралася в село Мала Снітинка біля Фастова на Київщині. Сільську хату на 25 сотках п"ять років тому купила за $2,25 тис.

— Після трьох складних операцій я довго нездужала, — пояснює Валентина. — Ото й вирішила перебратися на село зі своєї Троєщини.

Рік жінка працювала на трьох роботах, зібрала $3 тис. Глиняну хату 50-х років, обкладену цеглою, 6 м завширшки і 12 м завдовжки син Євген заходився ремонтувати, щоб було в ній жити незгірше, як у місті. Викопали у дворі криницю за $400, стільки ж витратили на водонасосну станцію. Тепер у хаті є туалет. Водяне опалення із газовим котлом "ПроТерм" обійшлося в $1000. Ще $350 віддали за польську сантехніку. Колишню літню кухню переробили на лазню з душовою кабіною. Постійно є гаряча вода. Водонагрівач "Гореньє" купили за $300. Газ провели за $1 тис. На металопластикові вікна з двокамерними склопакетами витратили $1,5 тис. Донька Роксана купила мікрохвильовку, газову плиту і пральну машину "Гореньє". Вигрібну яму для каналізації облаштували самотужки. Син поставив телефон з київським номером СДМА і підключив до Інтернету комп"ютер. Усього витратили більше $5,5 тис., підраховує Валентина Савелюк. Планують жерстяний дах замінити металочерепицею. На це треба $1,5 тис.

Продала стареньку хату за 19 тисяч доларів. Хоча чотири роки тому мріяла виручити за неї 3 тисячі

— На роботу не ходжу, оформлюю пенсію, — розповідає колишня киянка. — Адвокат пояснила, що все одно мені нарахують мінімальну. У Києві отримувала на двох роботах 200 доларів. За місяць ці гроші щезають, як вода між пальцями, — на проїзд, на харч і бозна на що. Ото й вирішила не рипатись, перебралася в село на постійне проживання. Узимку син щомісяця давав по 300 грн, щоб було з чого платити за газ, електрику і хліба купити. Зате харчі свої. Собі вистачає, ще й дітей годую. Городини вони не купляють. Восени налущила горіхів, вторгувала за них 60 доларів.

Колишня колега Олена, 26 років, теж поласилася на сільське життя. За $2 тис. купила хатку через дорогу від Валентини. За рік недобудований будинок поряд придбали за $10 тис. її батьки. Тепер у Снітинці живе багато літніх киян. Перебудовують і ремонтують старі сільські хати.

За три роки ціни зросли в кілька разів. Тепер дачні ділянки неподалік виставляють на продаж по $6 тис., каже Валентина. Хоча 2003-го знайомі купили там 6 соток за $600.

— Мою хату оцінили б у 25 тисяч доларів, — переконана жінка. — Сусідка з нашого кутка Ніна Притуляк недавно продала стареньку батьківську хату переселенцям з Миколаївщини за 19 тисяч доларів. Хоча чотири роки тому мріяла виручити за неї 3 тисячі. Гроші пустила на ремонт своєї хати, газ, воду, каналізацію, щоб усе як у місті було. І машину синові купили.

Зараз ви читаєте новину «Літні кияни переселяються за місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути