неділя, 29 серпня 2010 15:55

Леонід Ващук виграв суд із "Приватбанком"

Леонід Ващук виграв суд із "Приватбанком"

Кредит для покупки хати підприємець зі Звенигородки Черкаської області Леонід Ващук узяв 2006 року. "Приватбанк" позичив 156 тис. грн під 12% річних.

— У банку радили брати доларовий кредит, бо ставка була нижча. Було більше шансів, що інфляція гривню з"їсть. Я відмовився від доларів — і не прогадав, — каже Леонід Ващук, 45 років.

Щомісяця підприємець справно повертав по 2165 грн. Однак у січні 2009-го отримав лист з банку.

— Вимагали негайно виплатити дві третини боргу. Інакше пообіцяли підняти ставку до 22 відсотків річних. Пояснень ніяких не дали. Я відмовився. Та й де було взяти таку суму?

Банк підвищив відсоткову ставку без згоди, ще й нарахував Ващуку пеню. Леонід не підписував змін до договору. Банк подав до суду.

— За законом, банк не мав права піднімати проценти без моєї згоди. Я найняв адвоката, він мені все роз"яснив. Але в "Приваті", видно, іншої думки. Як кажуть вори, "не наказать лоха — себя не уважать". Банк не мав жодних шансів виграти суд зі мною. Жодного доводу на свою користь не мав. Але грозили виселити з хати, якщо не віддам кредит, проценти і пеню. Байдуже, що в мене двоє малих дітей.

Судовий процес тривав рік. Відбулося шість засідань. Леонід Ващук виграв у районному суді. Тепер сплачує ту ж суму, що й до позову. Хоча банк продовжує нараховувати пеню та платежі за вищими відсотками.

— Заборгованість клієнта виникла через підняття відсоткової ставки. Банк був трохи неправ. Із боку фінустанови це було необґрунтовано, — каже юрист Звенигородського відділення "Приватбанку" Роман Руденко, 26 років.


Юрист знайде потрібні пункти


Суди переповнені позовами банків до їхніх клієнтів, каже 26-річний Євген Зурнаджи. Він — адвокат, юрист претензійно-позовної роботи консалтингової групи "Димов та партнери" з Києва.

— Без погодження з позичальником банк не має права збільшувати відсоткову ставку за кредитним договором, — каже. — Це кваліфікується як одностороння зміна зобов"язань із боку банку. За статтею 525 Цивільного кодексу України, одностороння зміна або відмова від зобов"язання не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Це порушення Цивільного кодексу. У таких випадках суд стає на сторону громадянина.

Проте банки тиснуть на клієнтів, користуючись їхньою юридичною неосвіченістю. Вимагають підписати погодження на підвищення відсотків. Часто роблять це заднім числом.  Підписувати такі документи не слід. Якщо банк отримає погодження, звертатися до суду вже не буде сенсу. Визнають правоту банку.

Якщо ви отримали схожі вимоги, зверніться до кваліфікованих юристів. Вони можуть знайти в кредитних угодах такі пункти, які порушують права позичальника з моменту підписання договору. Це дасть підставу оскаржити угоду. Як приклад, кредити в валюті. Відповідно до статті 533 Цивільного кодексу, грошове зобов"язання має бути виконане у гривнях. Наприклад, якщо в 2006-му кредит видавали в доларах, борг можна перевести у гривні за тодішнім курсом, 4,6–5 гривень за долар.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Ващук виграв суд із "Приватбанком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути