Ексклюзиви
вівторок, 13 травня 2008 18:20

Квартплата в кондомініумі удвічі нижча за жеківську

2006 року мешканці п"ятиповерхівки, що на вул. Незалежності, 23 у райцентрі Ніжин Чернігівської обл., відмовилися від послуг ЖЕКу. Вони створили об"єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) "Зоря".

Панельку на 360 квартир здали 1982-го. Тому потрібен був капремонт.

— Ми одразу склали кошторис, — розповідає голова ОСББ "Зоря" Василь Самусь, 58 років. — На капремонт і опорядження треба 380 тисяч гривень. За законодавством, чверть кошторису оплачує держбюджет, ще 10 процентів — міська казна. Решту — маємо шукати самі.

Ніжинську п"ятиповерхівку на вул. Незалежності вже ремонтують. Дах, що протікав, перекрили євроруберойдом. У під"їздах поставили металеві вхідні двері з кодовим замком. Відремонтували дорогу.

— Раніше під"їзд до будинку був в ямах — не пройти, не проїхати. Дім панельний, тому кутові квартири були холодними. У підвалі — вода. Тепер нас утеплили, підвал сухий. А навпроти жеківський будинок. Підвал залитий каналізацією. У дощі їх заливає. У нас гаряча вода є вранці й увечері, а в них — лише холодна. Так сусіди теж хочуть кондомініум, — каже мешканка будинку Марія Яківна, 48 років.

Із власної кишені мешканці ніжинської п"ятиповерхівки за ремонт ще не сплатили ані копійки. Використали видатки із бюджету.

Ще 247 тис. грн члени кондомініуму мали знайти самі. Кредитом допомогла нідерландська компанія DIGH. Для цього запровадила в Ніжині та Бердичеві Чернігівської області програму "Стійке самоврядування багатоквартирних будинків".

— Голландці виділяють гроші чернігівській фірмі "Вена". Вона ремонтує будинок, — продовжує Самусь. — Якість ремонту контролюємо гуртом. Щоб оформити позику, потрібна згода усіх членів кондомініуму. Більшість уже поставили підписи.

Гаряча вода є вранці й увечері. А в жеківському будинку — лише холодна

Відмовившися від ЖЕКу, члени кондомініуму зменшили квартплату.

— Сусіди із жеківських будинків зараз платять по 92 копійки за квадратний метр житла. А ми — по 42 копійки. Проте вони не отримують і половину того обслуговування, що ми, — запевняє Василь Самусь. — Із кожного квадрата 29 копійок іде на зарплатню працівників ОСББ. Її розмір залежить від рішення співвласників будинку. 10 копійок іде в ремонтний фонд. За світло в підвалах та під"їздах — ще 3 копійки з кожного квадрата.

Три роки тому мешканці нового 48-квартирного будинку на вул. Нагірній, 21ж у Вінниці теж об"єдналися в кондомініум. Квартплата в них нижча від жеківської.

— У нас куб води коштує 90 копійок. А ЖЕК бере гривню 52 копійки, — розповідає керівник вінницького об"єднання багатоквартирних будинків "Водник" Василь Максимчук, 54 роки. — Опалення — 2,78 за квадрат житлоплощі. Сусіди платять ЖЕКу по 4,63 гривні.

У вінницькому ОСББ — 7 штатних працівників.

— Сантехнік і слюсар у нас сумісники. Ми їх викликаємо в разі поломки, — розповідає 23-річна Юлія Кеналь, жителька будинку на вулиці Нагірній. — Вони ремонтують і кажуть скільки це коштує. Прибиральниця на ставці 350 гривень. Працює двічі на тиждень, зранку до обіду. Голова ОСББ — щодня по чотири години. Заодно виконує роботу паспортистки і касира. На ремонт складаються усі мешканці.

Жителі п"ятиповерхівки в Ніжині вирішили вносити гроші через банк. Квартплата надходить безготівково на рахунок ОСББ.

— Це щоб гроші нам до рук не липли, — жартує ніжинець Василь Самусь. — Аби члени кондомініуму мені довіряли, я запросив податківців. Вони нас перевірили. Видали папірець, що порушень немає.

За газ, опалення й електрику члени ОСББ сплачують кожен окремо. Витрати фіксують квартирні лічильники.

Із сусідами, які не хочуть входити в ОСББ, укладають окремий договір. Вони теж мають платити за ремонт. Якщо відмовляються, гроші з них стягують через суд. Сусіди, які раніше опиралися, потроху переходять до ОСББ, каже Василь Самусь.

Як створити ОСББ

Створити об"єднання співвласників багатоквартирного будинку може ініціативна група — не менше трьох мешканців. Вони складають списки охочих вступити в ОСББ, статут об"єднання і фінансовий план.
Рішення про створення кондомініуму ухвалюють на установчих зборах. Затверджують голову, назву об"єднання й обирають ревізійну комісію. Установчі збори вважають чинними, якщо на них присутні понад 50% власників квартир.
Голова подає заяву про реєстрацію, ескізи та копії установчих документів у райвідділ МВС, отримує дозвіл на одержання печатки та штампів. Потім ОСББ реєструють у статистичному управлінні та податковій інспекції, відкривають рахунок у банку. Далі реєструють у Пенсійному фонді, Фонді зайнятості, регіональних фондах охорони праці та соцстраху.
Для охочих створити кондомініум міська влада Вінниці відкрила інтернет-сайт www.osbb.vinnytsya.info. Там є перелік необхідних документів, а також рекомендації щодо утримання будинку.

Зараз ви читаєте новину «Квартплата в кондомініумі удвічі нижча за жеківську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути