вівторок, 30 жовтня 2007 17:18

Кущ хризантем дає прибутку 400 гривень

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Надія Ставицька каже, що хризантеми цвістимуть до грудня, якщо не вдарять люті морози
Надія Ставицька каже, що хризантеми цвістимуть до грудня, якщо не вдарять люті морози

Жителька райцентру Переяслав-Хмельницький Київської області Надія Ставицька, 36 років, вирощує 60 сортів хризантем на продаж. Заробітків вистачає утримувати сім"ю — із чоловіком-столяром Надія виховує трьох дітей.

— Перші кущі купила в знайомої по 40 гривень. У мами вісім соток городу в передмісті, розсадила там на місці картоплі, — розповідає Ставицька. На базарі в Переяславі-Хмельницькому біля неї буяє різнокольоровий килим хризантем. — Кущі низькорослих сортів розсаджую дуже рідко, на два квадратні метри — шість штук. Високорослі можна й густіше.

60 сортів хризантем жінка щодня вивозить на базар автомобілем. Коріння високорослих ховає в пакетах із землею, низькорослих, або "бордюрних", — у пластмасових горщиках. Високорослі коштують від 5 до 20 грн. Їх слід одразу висадити в землю, а на ніч укривати полотном.

— Якщо не вдарять люті морози, цвістимуть до грудня, — зауважує Ставицька. — Такі сорти залишають у землі на кілька років, але щовесни їх розсаджують.

Улітку хризантеми треба часто сапати. Низькорослі сорти в горщиках на зиму краще залишити в хаті чи на балконі. Чим холодніше місце для них, тим довше квітнутимуть.

— Як відцвітуть, перенесіть їх у погріб. Отакого куща, — показує на один із 40-гривневих, — можна розділити на 10 саджанців. Висадите у травні, а восени кожен новий кущ продасте по 40 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Кущ хризантем дає прибутку 400 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути