вівторок, 01 квітня 2008 16:29

Кредитні шахраї заманюють низькими відсотками

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Жителька Рівного Ірина Токарська, 19 років, та її брат зібралися купити авто в кредит. Потрібно було 35 тис. грн. Звернулися до фінансової компанії "Єдина родина". Там обіцяли позику на 20 років під 1,56% річних — вдесятеро дешевше за банки.

— Їхня реклама йде на перших шпальтах газет, — каже Ірина. — По телефону мене запевнили, що кредит дадуть протягом місяця.

У листопаді 2007 року Ірина Токарська уклала договір. "Єдиній родині" заплатила 2695 грн.

— За кредитом ви повинні щомісяця сплачувати 191 гривню упродовж 20 років, — порахували в рівненському офісі, що на вул. Міцкевича, 14. — Крім того, треба покривати витрати по кредиту — від 26 гривень на місяць.

Але позику — 35 тис. грн — видадуть не відразу, а приблизно через два місяці, попередили Ірину. У Рівному діє лише консультаційний центр, тому потрібен час на оформлення. Але Токарська грошей досі не отримала.

— Я підписав договір торік у вересні, мені повинні були видати 50 тисяч гривень, — каже житель міста Здолбунів Рівненської обл. Сергій Фрідріх, 40 років. — Щомісяця тепер сплачую по 273 гривні.

Чоловік хотів розірвати договір. Та з"ясував, що сплачувати за неотриманий кредит доведеться й далі. Інакше це буде порушенням угоди, тому грошей не повернуть. У Рівному він знайшов півсотні ошуканих клієнтів "Єдиної родини".

Жителька Черкас Людмила Кузько, 39 років, по кредит звернулася торік у червні — для термінової операції на серці синові. Гроші пообіцяли за два тижні. Але досі не дали.

— Люди, які дотримуються угоди, отримують гроші якнайшвидше, — каже менеджер рівненської філії "Єдиної родини" Наталія Мазорук, 25 років. — Терміни в договорах не обумовлюємо, бо головний офіс — у Вінниці. Там вирішують, кому давати кредит, а кому ні.

Центральний офіс "Єдиної родини" розташувався в кімнаті готелю "Південний Буг". Директора Олега Владімірова — немає. Коли буде, не знаємо, кажуть двоє працівниць.

— У нас цілий стос скарг із Рівненської, Хмельницької та Вінницької областей, — розповідає інспектор Замостянського райвідділу міліції Ірина Пустовойт, 25 років. — Я третій тиждень не можу застати директора на роботі. Проти фірми порушено кримінальну справу.

Ліцензії на видачу позик "Єдина родина" не має.

— Нас ошукали, вимагаючи передоплату. Запевняли, що про це є пункт у договорі, — продовжує Сергій Фрідріх. — Розірвати договори можна було протягом 7 днів, але їх на руки не давали. Мовляв, спершу треба перевірити кредитну історію клієнта. Люди не могли проконсультуватися з юристом.

На "Єдину родину" треба подавати в суд, радить юрист компанії "Наше право" Вадим Прокопенко, 27 років:

— Клієнтам розповідають, що кредит буде надано, наприклад, за три дні. Проте в договорі прописано зовсім інше. Наприклад, фірма надає не кредит, а послуги, "направлені на отримання кредиту". Тобто лише "допомагає" отримати кредит у банку, але не несе відповідальності за відмову. Якби клієнт знав усі деталі, навряд чи підписував би з ними угоду.

Щонайменше, йдеться про обман, вважає юрист. Такий договір суд визнає недійсним.

— У суд подають позов про визнання договору недійсним внаслідок обману. Також треба вимагати повернути кошти в подвійному розмірі. Зі свідками потерпілі мають кращі шанси перемогти, — радить Прокопенко.

Нині таких кредиторів безліч, зауважує юрист. Часто обіцяють кредитування на придбання авто. Або позичають гроші під низькі відсотки.

— Існує багато схем видурювання грошей, — розповідає голова громадської ініціативи "За прозорість фінансових ринків" Тарас Загородній, 29 років. — Коли бачите заманливу рекламу, в першу чергу перевірте дозвільні документи компанії. Розпитайте знайомих, пошукайте в Інтернеті відгуки про неї. Безплатний сир буває тільки в мишоловці.

Загородній радить користуватися послугами банків. Надійна репутація — найбільший їхній капітал.

Умови надання споживчих кредитів у квітні


 кредитні спілки  Сума
кредиту, грн
 % річних  Термін, місяців  Додаткові умови
 Володар (Київ)  25 000  30  24
 —
 Громадський кредит (Київ)  15 000
 26  12  —
 Реал кредит (Київ)  25 000
 47  12  —
 Співдружність (Київ)  10 000
 65,7  12  понад 10 тис. грн — під заставу
 Фін еко (Київ)  не обмежена  20  24  потрібен поручитель
 Фортеця (Черкаси)  50 000
 27  12  —
 банки        
 Надра  50 000
 37,2  12  не вказано
 Приватбанк  25 000
 10  10  одноразова комісія 8%
 Райффайзен банк Аваль  150 000
 28  84  одноразова комісія 1%
 Укрсиббанк  50 000
 19  36  не вказано
 Укрсоцбанк  10 000
 20  12  потрібен поручитель
 Фінанси та кредит  15 000
 0,0036  36  одноразова комісія 35 грн + 2% від суми кредиту, щомісячна — 1,75%

Дані: Інтернет-сайти банків та кредитних спілок

Позики на житло та авто краще брати в банках

Суму до 50 тис. грн кредитна спілка видасть за кілька годин. Та, як правило, там вимагають довідку про доходи та надання щонайменше двох поручителів. Офіційно відсотки у кредитних спілках вищі.
— Це тому, що кредитівки не ховають додаткові виплати у разові чи щомісячні комісії, не беруть додаткових платежів при оформленні, як це роблять банки, — стверджує керівник об"єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" Іван Вишеславський, 26 років. — А, наприклад, банк "Русский стандарт" у рекламі обіцяє 11 процентів річних. Але не зазначає, що одноразова комісія при видачі — 8 процентів, а щомісячна — 1,9. Це суттєво здорожчує кредит.
Банки також вимагають страхувати товар, куплений у кредит. Клієнт має викласти за це ще 1–2% від його вартості. Часто вимагають додаткову плату за дострокову виплату позики.
— Кредитні спілки найчастіше дають позики лише мешканцям якогось одного міста, а банки можуть видати їх у будь-якій філії, — зазначає перший заступник керівника "Правексбанку" Роман Валесюк, 28 років. — Повернути гроші можна в будь-якому районному відділенні. Більшість банків не вимагають першого внеску та поручителів.
Але позики на житло, авто краще брати в банку, вважає Іван Вишеславський. Кредитні спілки позичають гроші не більш як на 2 роки. За такий термін неможливо повернути гроші за машину при середній зарплаті. Зате банки видають автокредити на 5–7 років. А на житло — до 30.

Юлія ГРЕЧКА

Зараз ви читаєте новину «Кредитні шахраї заманюють низькими відсотками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути