пʼятниця, 28 липня 2017 00:50

Клієнти записуються за два тижні наперед

Львів'янка 29-річна Олеся Грицько готує вдома японську страву — суші. Продає через соцмережі. Замовлення доставляє клієнтам її чоловік на власному авто.

— Колись у ресторані отруїлася рибою із суші, відтоді готувала сама. Як пішла у декретну відпустку, почала на цьому заробляти. Виставила оголошення у соцмережі, приєдналася до кількох груп із продажу готових страв. За три місяці вже мала десять постійних клієнтів, — розповідає Олеся. За фахом вона вчителька початкових класів.

— Працюю щодня, крім суботи та середи. Один тиждень на місяць взагалі відпочиваю, щоб робота не набридала. На приготування витрачаю 5 годин — від восьмої ранку до обіду. За цей час встигаю приготувати 15 порцій. Після обіду чоловік розвозить замовлення клієнтам додому. За порцію вагою 200 грамів беру від 50 до 90 гривень, залежно від начинки.

Продукти замовляю в інтернет-магазині. Двічі на тиждень мені привозять по 600 грамів вугра, сьомги і тунця, по кілограму сирів "Філадельфія" і "Тофу", сушені водорості "Норі". Раз на тиждень купую чотири кіло рису, кіло імбиру та васабі, стограмову банку ікри летючої риби, кілька десятків одноразових паличок. Різні соуси, інші види риби замовляю рідше.

На продукти за тиждень йде 3 тисячі гривень. Ще 800 — на пальне для авто. Чистого заробітку маю 5 тисяч гривень на місяць. Клієнти записуються за два тижні наперед. Японська кухня зараз модна, тому охочих удосталь. У ресторанах ця страва дорожча. А ми ще й доставляємо додому. Та й чистота на ресторанних кухнях примушує бажати кращого. Хоча, була в мене клієнтка, яка вимагала повернути гроші за замовлення. Знайшла чорну довгу волосину в коробці з ролами. Нічого їй не повертала, бо я — білявка з короткою зачіскою. Щодня ретельно мию кухню, волосся заправляю в очіпок. Готую в рукавицях і спеціальному халаті. А якось замовили суші на 1000 гривень. І не відчинили дверей, коли привезли замовлення. Віддала одній бабці на ринку. Ледве вдалося продати суші за 600 гривень до вечора.

11 тисяч гривень — такою буде середня зарплата в Україні 2021 року. Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. Також тоді зрівняється пенсійний вік для чоловіків і жінок.

Зараз ви читаєте новину «Клієнти записуються за два тижні наперед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути