середа, 11 квітня 2018 06:15

Кав'ярня окупилася за півроку

Автор: фото надане Олегом Яровим
  Киянин Олег Яровий відкрив кав’ярню в польській столиці Варшаві
Киянин Олег Яровий відкрив кав’ярню в польській столиці Варшаві

— У Польщу переїхали два з половиною роки тому. Раніше жили в Києві. Дружині запропонували роботу у Варшаві. Знання польської мови не вимагали. Вона поїхала першою, я приєднався за місяць, — розповідає 29-річний Олег Яровий.

Разом із дружиною 27-річною Інною відкрили в Польщі кав'ярню розміром 6 кв. м. Заклад потрапив до Книги рекордів, як найменший у країні.

— Важко було почати з нуля. Після переїзду написали з дружиною список бізнес-ідей. Найбільш прибутковий був продаж алкогольних напоїв або їжі. Але не хотілося "пахнути" спиртним чи шаурмою. Вирішили відкрити кав'ярню. Знадобилися три місяці. Вклали в бізнес заощадження — майже 6 тисяч доларів.

Бізнес зареєстрували за три дні. Вийшло безкоштовно, бо маємо посвідку на постійне проживання у Польщі. Документи підприємці подають особисто або через інтернет. Без посвідки чи карти поляка можна відкрити товариство з обмеженою відповідальністю. Має бути мінімум два власники, статутний капітал і дозвіл суду, який реєструє справу. Процес затягується на місяць. У Польщі є щомісячні платежі до страхового фонду — аналог нашого єдиного соціального внеску. Бізнесмени-початківці два роки платять лише половину суми. Також дають значну знижку на купівлю касового апарата.

За два тижні до відкриття, коли приміщення повністю готове, пишеться заява в санепідемстанцію. Вона перевіряє заклад і видає дозвіл на роботу. Більше ніякі органи контролю не турбуватимуть. У кожному польському місті санітарні вимоги різні. Наприклад, у Варшаві вимагали по окремому туалету для персоналу та клієнтів. У Любліні — було достатньо одного.

Спочатку не знали, що відкриваємо найменшу кав'ярню. У Києві таких закладів багато. На 6 квадратних метрах розмістили два умивальники, кавовий апарат, барну стійку, полички. Є туалет, три сидячих місця на підвіконні й кілька зовні. Коли почали приходити перші клієнти, то дивувалися розміром приміщення. Із дружиною знайшли в інтернеті інформацію про найменшу кав'ярню Польщі. Виявилося, що вона має площу 15 "квадратів". Наша — майже втричі менша. Вирішили це використати й запросили представників Книги рекордів.

Кав'ярня окупилася за півроку. Відкриваємо ще один заклад. Хочемо запустити першу українську мережу кав'ярень у Польщі. Пропонуємо долучатися до нашого бізнесу тільки землякам. Потрібно вкласти від 4,5 тисячі доларів.

Щодня продають понад тисячу порцій

— Бізнес на каві став популярним 2007‑го. Тоді в центрі Києва з'явилися більше 700 кав'ярень. Найменша мала площу 4 "квадрати". Розташована була при виході з метро на майдані Незалежності, — каже бізнес-консультант 41-річний Андрій Степановський.

— Стояла кавова машина й бармен. За день продавали більш як тисячу порцій кави. За три місяці заклад зачинився. Власник переїхав за кордон. Говорив, тільки став заробляти, одразу почали ходити й вимагати ділитися.

Міні-кав'ярні є найбільш вигідні. У справу треба вкласти 3–5 тисяч доларів. Для початку краще купувати вживане обладнання. Якщо справа стане прибутковою, тоді переходити на інший рівень — відкривати стаціонарну кав'ярню.

Перспективи за оригінальними напоями. У кожному офісі стоїть кавоварка. За кавою надвір мало хто ходить. Це дорого й часто несмачно. У Вінниці торік відкрили кав'ярню, де на пінці друкують фото відвідувача чи будь-яке інше. Навіть зі Львова їхали спеціально за тією кавою. В столиці є кафе, де продають каву з часником і червоним перцем. Дехто пропонує рідкісні сорти.

На зупинках транспорту попитом користуватиметься дешева кава — 5–10 гривень за склянку. На залізничному вокзалі в Києві є точка, де щодня продають понад тисячу порцій напою. У січні підняли ціну на гривню, заробітки впали наполовину. Власник закупив дешевий сорт кави, ціну знизив.

Зараз ви читаєте новину «Кав'ярня окупилася за півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути