четвер, 04 червня 2020 06:31

"Хотіли відкрити кав'ярню та магазин дитячого одягу"

— Відкрити бізнес у Польщі легко. Процедура реєстрації компанії займе кілька годин. А от розвивати його — складно, — каже 29-річна Христина Подолян із Херсона. Шість років тому переїхала з родиною до польського Вроцлава.

— Вдома мали магазини для художників. На швидкий дохід у Європі не розраховували. Хотіли відкрити кав'ярню та магазин дитячого одягу. Щодо останнього, то за рік зрозуміли — треба закривати. У Польщі сильні великі мережі одягу. Вони продають товар із низькими націнками, заробляють на обороті. Ми ж звикли виживати за рахунок великої націнки.

Наша кав'ярня "Гніздо" стала успішніша, ніж магазин. Її відкрили в центрі міста на прохідній вулиці. Готуємо каву, сніданки, випічку, десерти. Цей ринок у Польщі теж дуже насичений. Багато мереж-конкурентів, яких немає в Україні: "Старбакс", "Коста кофе" тощо. Тому перед відкриттям треба продумати оригінальну концепцію, підхід. І вкладати в бізнес не останні гроші. Варто бути готовим, що він окупиться найменше за рік.

Під час карантину держава допомогла підприємцям платити зарплату персоналові, скасували орендну плату за приміщення. Більшість наших працівників — українці. Вони отримали від 300 до 430 євро допомоги протягом двох місяців карантину — 9–13 тисяч гривень. Це більша частина зарплати, що мають у звичний час.

30-річні Тетяна Соколова та Тарас Трюханов мають кав'ярню в польському Кракові. Починали з пересувного кафе, але такий бізнес у Польщі виявився неефективним.

— Ще до переїзду за кордон знали: працюватимемо самі на себе. Спочатку вирішили вкласти гроші в пересувну кав'ярню, що популярні у великих українських містах, —розповідає Тетяна. — Автомобіль, з якого мали продавати каву, купили за 1,5 тисячі доларів. У багажнику встановили кавову машину, раковину. Їздили по місцевих ринках. Але швидко зрозуміли, що це невигідно. Поляки переважно беруть розчинну каву по 20 гривень з термосів. Ми продавали заварну по 40.

Культури вживання кави на вулиці тут немає. А от їжу навпаки охоче купують — картоплю фрі, хот-доги. Ми орендували місце на майданчику для бусів, з яких продають їжу. За рік поставили стаціонарний кіоск. Клієнтів одразу побільшало. Перші півтора року там працював Тарас. Коли стали на ноги, вирішили відкрити кав'ярню. У центрі міста якраз звільнилося невелике приміщення. Ремонт робили самі. Прикраси на стіни я сплела спицями. Пізніше плетіння стало другим бізнесом. До нас почали йти на майстер-класи. Одне заняття коштує 650 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Хотіли відкрити кав'ярню та магазин дитячого одягу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути