неділя, 29 квітня 2007 14:39

Галина Мудровська вирізає фігурки з мамонтового бивня

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На замовлення Галина робить із моржевого бивня фігурки собак в упряжці. Підставка — з оленячого рогу
На замовлення Галина робить із моржевого бивня фігурки собак в упряжці. Підставка — з оленячого рогу

Киянка Галина Мудровська, 43 роки, вирізьблює прикраси та фігурки нецке з бивня мамонта. Роботи купують банкіри.

1991 року Галина закінчила торговельно-економічний інститут. Влаштуватися за фахом — технологом громадського харчування — не вдалося. У службі зайнятості їй запропонували роботу в різьбярській майстерні "Пектораль". Там виготовляли невеликі скульптури з дерева та слонової кістки.

— Усі прийоми опанувала за рік, — розказує Галина. — Та мені доручали лише брошки-журавлі. Власник продавав мої вироби за кордон. Кілька відправив до Оружейної палати в Москву. Із продажу я нічого не отримувала.

Галина вирішила почати власну справу і пішла з "Пекторалі". Купила напилки, пилку-циркулярку та шліфувальний верстат. Різці знайшла на Андріївському узвозі по 25 грн. Пристрій для свердління Галинин чоловік, 43-річний Сергій, склав сам. Зварив залізний каркас. Мотор купили на базарі. На вигляд — як стоматологічна бормашина. Наконечники до неї купили в магазині інструментів по 75–150 грн, бури — по 3 грн. Фігурки з мамонтового бивня Галина ріже сама.

— Спершу Сергій розпилює бивень на бруски 5–7 сантиметрів заввишки, до 5 сантиметрів завтовшки, — Галина показує свою майстерню. — Один брусок важить близько 100 грамів. Основа фігурки має бути пласкою. На ній вона стоятиме або лежатиме. Її вишліфовую, спершу на верстаті, потім уручну. Олівцем вимальовую на бруску образ. За контурами висвердлюю кістку — спершу міні-дрилем, потім — бур-машиною. Затим працюю різцями. Коли грубе тесання закінчене, фігурку шліфую наждаком. Западини полірую фетровою насадкою з бур-машиною. На одну фігурку витрачаю тиждень.

Нецке Галини купує японський посол

Свої роботи виносила з чоловіком на Андріївський узвіз. Першим продала маленького ховрашка. Сергій просив за фігурки 50 грн.

— Щойно він відлучився по цигарки, підійшли перші покупці, — згадує Галина. — Спитали, скільки коштує. Я розгубилася і назвала ціну 10 гривень. Так і продала.

Тепер Галина Мудровська має постійних клієнтів. Колекціонери беруть по кілька фігурок, ще й просять наступні роботи показати їм першим. Найчастіше замовляють нецке — невеличкі кістяні фігурки людей та тварин. Японці називають такі "окімоно", пояснює Галина. Ще вона робить "рюса" та "мандзю" — диски з рельєфним різьбленням. Нецке Галини купує японський посол. Київський бізнесмен Сергій Бродович, 41 рік, придбав у неї сотню фігурок.

— Знайшов її через Інтернет, — каже Бродович. — Нецке купую в багатьох країнах. Фігурки Мудровської деталізовані, графічні, справді художні витвори.

Іноді напівготову статуетку Галина відкладає на кілька тижнів. Коли приходить натхнення, закінчує за день-два. Якось замислила зробити статуетку Суворова. Спершу вивчила вдачу полководця. Три тижні збирала інформацію в Інтернеті. 11-сантиметрову фігурку вирізала за тиждень. Поставила на постамент з оніксу. Купили її за 2,5 тис. грн.

Бивні мамонта Мудровська купує по 500–1000 грн за кілограм. Продають одразу всю кістку, хоча можна умовити відрізати половину. Півбивня заважує на 10–11 кіло. Один хлопець часто приходить на Андріївський узвіз із бивнем на плечах, розказує Галина.

Нині вона робить фігурки й зі слонової кістки, бурштину та мушель. Продає за 1–1,5 тис. грн.

— За 3–4 роботи можна прогодувати всю родину — чоловіка і двох дітей-студентів, — каже жінка.

Планує продавати свої вироби за кордоном через аукціони. Удесятеро дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Галина Мудровська вирізає фігурки з мамонтового бивня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути