четвер, 27 серпня 2009 18:29

Електронний лічильник гарячої води окупився за рік

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Підприємство ”Харківські теплові мережі” цьогоріч показало свої електронні лічильники для гарячої води на виставці ”Барвиста Україна” 18–21 серпня в ”Експоцентрі України”. Менеджер Наталія Будник радить ставити такі киянам
Підприємство ”Харківські теплові мережі” цьогоріч показало свої електронні лічильники для гарячої води на виставці ”Барвиста Україна” 18–21 серпня в ”Експоцентрі України”. Менеджер Наталія Будник радить ставити такі киянам

Військовий пенсіонер Олександр Сахаров, 56 років, установив у себе вдома електричний лічильник на гарячу воду.

Він не обліковує витрат, якщо температура води нижче ніж +40°С. При температурі +40–49°С відповідно нараховує 70–90% тарифу. Такі прилади випускають на підприємстві "Харківські теплові мережі".

— Я живу в трикімнатній квартирі в селищі Жуковського, на околиці Харкова. В нашій дев"ятиповерхівці вода ледь тепла. А платити мусимо по повній програмі. Я й поставив такий лічильник. Тепер вигода очевидна, — розповідає Сахаров.

За два роки він використав 194 куб. м води з труби гарячого водопостачання. А заплатив тепломережі лише за 27 "кубів". Решта води була холодніша ніж +40°С. Лічильник її не обліковував.

— Чому ж я повинен платити за те, чого не маю? — каже Сахаров.

Електричний лічильник гарячої води коштував чоловікові близько 500 грн. Нині такий вартує 723 грн. У тепломережі треба узгодити проект. Це коштує 70 грн. Також необхідно заплатити 30 грн за виклик інспектора, який реєструє прилад. Олександр Сахаров лічильник установив самостійно. Каже, це не складніше за встановлення будь-якої сантехніки. Цифровий екран має бути добре видно.

— По жеківських нормативах, родині з чотирьох осіб треба 12 кубів гарячої води на місяць, по 12 гривень кожен. Хоча насправді — менше. За два роки я зекономив понад тисячу гривень, — хвалиться чоловік. — Лічильник окуповується повністю.

За два роки використав 194 "куби" гарячої води. А заплатив тільки за 27

— Такий лічильник вигідно встановлювати тим, у кого часто вимикають воду, або тече ні гаряча, ні тепла, — розповідає Ігор Федоров, 50 років, головний метролог підприємства "Харківські теплові мережі". — Установити лічильник можна у всіх будинках.

— Правда, столичні жеки ставлять нове обладнання неохоче, — каже Федоров. — Віднєкуються, що труби старі. Кажуть, спершу їх міняти треба, а потім ставити лічильники. Одного киянина навіть відмовилися ставити на облік. Він написав скаргу до прокуратури. Після того одразу прийшли з жеку і прийняли лічильник. Прилад дозволений із 2007-го року Державним комітетом з  питань технічного регулювання та споживчої політики. Є відповідний сертифікат.

Також є постанова Кабміну "Про затвердження правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води". Нею забороняється вести облік гарячої та холодної води без лічильника, якщо він установлений. Скаржитися на ЖКГ треба до Держстандарту та прокуратури. Вони офіційно зобов"яжуть ЖКГ прийняти лічильник, радить Федоров.

Старі труби в квартирі можна замінити самотужки. Сантехніки, із вартістю матеріалів, беруть близько 1 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Електронний лічильник гарячої води окупився за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути