вівторок, 12 лютого 2019 07:35

Долар дешевшатиме до середини квітня

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  8 лютого в обміннику на вулиці Вадима Гетьмана в Києві долари скуповували по 26,98 гривні, продавали по 27,15. Тиждень тому американську валюту в середньому купували по 27,68, продавали по 27,80 гривні
8 лютого в обміннику на вулиці Вадима Гетьмана в Києві долари скуповували по 26,98 гривні, продавали по 27,15. Тиждень тому американську валюту в середньому купували по 27,68, продавали по 27,80 гривні

Долар в Україні почав дешевшати. На 11 лютого Нацбанк установив офіційний курс 26,89 грн. Обмінники у середньому продають американську валюту по 27,10 грн, купують — по 26,90.

Гривня зміцнюється завдяки активному продажу валюти населенням, купівлі гривневих державних облігацій іноземцями, пояснюють у Нацбанку. Також надходить валютна виручка від експортерів аграрної, металургійної продукції.

— Зазвичай взимку гривня знецінювалася. А весною та влітку — навпаки. Зараз через майбутні вибори влада йде на жорсткі кроки, щоб стримати курс. Подібні штучні втручання у фінансовий ринок зазвичай мають погані наслідки, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

Чому гривня зміцніла?

— Зараз підвищений попит на гривню. Нацбанк випускає депозитні сертифікати. Міністерство фінансів пропонує облігації внутрішнього державного займу. Завдяки цьому кілька разів на тиждень забирають із ринку близько 18 мільярдів гривень. Так створюється штучний дефіцит національної валюти. На неї збільшується попит. Бо частині підприємств потрібно розрахуватися з бюджетом.

До якої позначки може подешевшати долар найближчим часом?

— Для Нацбанку оптимальний коридор — 27,5–28,5 гривні за долар. Якщо гривня опускається нижче 27, Нацбанк викуповує валюту. За рахунок цього стримує зміцнення гривні. Щоправда, до виборів не дадуть упасти курсу й нижче 28,5 гривні. Тобто до середини квітня нас очікує досить сприятлива ситуація. Це хороший період, щоб купити валюту.

Є ризик, що долар відчутно подорожчає після падіння?

— Звісно. Зараз інфляція становить близько 10 відсотків. Депозитні сертифікати Нацбанк продає комерційним банкам під 16. Державні облігації Міністерство фінансів пропонує під 20 відсотків. Бачимо, що доходи за державними борговими інструментами майже вдвічі перевищують рівень інфляції. Такого немає у жодній європейській країні. Навіть у Білорусі чи Росії. Думаю, що слід очікувати повторення ситуації 2014–2015 років. Тоді були вибори до Верховної Ради. Курс тримали до жовтня-листопада 2014-го. З грудня долар почав дорожчати. А в лютому наступного року виріс із 16 до 30 гривень.

Раніше говорили, що на гривню впливає сезонний фактор. Яка зараз ситуація?

— Фактор сезонності трохи зменшився. Щороку Нацбанк перераховує до Держбюджету близько 40–45 мільярдів гривень прибутку. Зазвичай це відбувалося наприкінці року — в жовтні-листопаді. Торік Нацбанк змінив політику, почав перераховувати ці кошти окремими траншами. І до серпня завершив процес. Крім того, торік була досить вигідна для України ситуація на ринку енергоресурсів. Вони не коштували занадто дорого. Останні три роки на курс валют також впливала сезонність нашої економіки, яка переважно є сировинною. Весною в аграріїв посівна кампанія. Вони продають валюту. Влітку — затишшя. Восени аграрії купують долари і виводять капітал за кордон.

Цьогоріч головним фактором, який впливатиме на курс, буде графік погашення зовнішніх боргів. Україна має повернути близько $9 мільярдів.

Нацбанк запланував щодня купувати на міжбанку по $15 мільйонів. Як це вплине на курс?

— Долар може коштувати ще менше, ніж зараз. Але у нас доходи бюджету залежать від курсу валют. Коли гривня зміцнюється, а інфляція пригальмовується, бюджет недоотримує доходів. Насамперед митних, які залежать від курсу. Тому Нацбанк підігрує уряду.

Зараз ви читаєте новину «Долар дешевшатиме до середини квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути