вівторок, 30 грудня 2008 18:13

Даїшник бере в "кишеню" за день до 3 тисяч гривень

Автор: фото: УНІАН
  У Запоріжжі інспектор ДАІ слідкує за дорожнім рухом з вимірником швидкості ”Візир”. Прилад, що коштує близько 17 тисяч гривень, робить фото та відеозапис порушень. У кадр вносить дату, час і швидкість руху авто. ”Візирами” мали забезпечити усі патрулі Дер
У Запоріжжі інспектор ДАІ слідкує за дорожнім рухом з вимірником швидкості ”Візир”. Прилад, що коштує близько 17 тисяч гривень, робить фото та відеозапис порушень. У кадр вносить дату, час і швидкість руху авто. ”Візирами” мали забезпечити усі патрулі Дер

Жителя райцентру Сквира Київської області Євгена Луценка, 42 роки, даїшник оштрафував на 425 грн. Євген виїздив на головну дорогу власною "дев"яткою".

— Біля перехрестя стояв "ланос", — розказує чоловік. — Коли я виїхав на перехрестя, він почав рухатися. Щоб уникнути зіткнення, я різко вивернув на узбіччя.

За 100 м Євгена зупинили працівники ДАІ. І хоча винуватцем був водій іншої машини, протокол склали на Євгена.

— "Ланоса" ми не будемо шукати, — відповів сержант і виписав Луценкові штраф.

Водій шкодує, що не мав у кишені 100 грн. Зазвичай стільки дають тепер даїшникам.

— Дешевше й мороки менше, — знизує плечима Євген.

На автобані Київ–Одеса жительку Умані Черкаської області Ярину Мороз, 28 років, теж зупинили.

— Я помітила, що на Київщині машини з "чужими" номерами зупиняють у першу чергу. Ну, я питаю, що порушила. Слово за слово — розговорила даїшників. По нашивках прочитала, що вони із роти ДПС міста Біла Церква. "Хабарі берете?" — питаю. А вони регочуть.

Один з інспекторів назвався Михайлом. Розповів, що в нього зарплата 1600 грн. Має сім"ю, двох дітей-дошкільнят.

— А ви не брали? — відповідає. — Керівництво прискіпується до кожної дрібниці. Неофіційно встановили "норму": за день кожен працівник має накласти штрафів не менше як на 5 тисяч гривень. Що більше, то краще.

За день інспектор бере "в кишеню" 2–3 тис. грн. У половині випадків водії дають самі — 50% суми штрафу.

Даїшників перевіряють. Тому треба розбиратися, в кого можна брати хабар без остраху.

— Середніх років мужик на "ладі" або "деу", селюк — йому аби дешевше відбутися, — пояснює Михайлів колега Петро. — Такий права качати не стане. А ви, як не хочете, не давайте. Силою не беремо. Хочете по закону, потягатися по судах — будь ласка.

Добре заробляють на аваріях. Водії з договором страхування КАСКО дають кілька тисяч, щоб протокол було складено на їхню користь. Тоді страховики виплатять більше.

Постові діляться із керівництвом. Доводиться також відкуповуватися від СБУ. Спецпідрозділи час од часу влаштовують перевірки на трасі. За внутрішнім розпорядком, інспектор на посту повинен мати при собі не більш як 100 грн.

— Ми теж не ликом шиті. Їде свора зі спецпідрозділу — нам уже дзвонять свої хлопці: "Так і так, сьогодні працюємо чисто", — додає Петро. — Уночі не перевіряють. Багато мороки.

"Виручку" даїшники вміють ховати:

— Якось на трасі з Кіптів до Глухова "сбушники" дали мічені долари. При перевірці їх не знайшли. Цілий день клянчили вернути. Усе можна сховати. Траса довга. Можна в одне місце засунути, можна в коробочку сірникову — і в полі викинути або в машині тайник зробити.

У лютому керівництво ДАІ показало новий прилад "Візир", який записує порушення правил. Він нібито мав звести хабарництво даїшників нанівець.

— Да, ми бачили той "Візир". На наш район дали один такий. Лежать у сейфі в начальства, — каже інспектор ДАІ Михайло.

Зараз ви читаєте новину «Даїшник бере в "кишеню" за день до 3 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути