вівторок, 20 березня 2007 16:00

Дачний садок обійдеться в 500 гривень

"Моєму саду вже 80 років, а яблуні й досі рясно родять", — розповідає жителька Коростеня Житомирської області Галина Ґедзь, 69 років.

1996-го жінка заходилася омолоджувати сад. Купила саджанців на базарі. Потім з"ясувалося, що то дички. Тому почала вирощувати саджанці фруктових дерев. Під молодняк виділила 2 сотки. Згодом почала продавати трирічні деревця. Їх купують дачники на базарі біля залізничної станції. Вишні та яблуні беруть найкраще. Коштують вони по 20 грн. Якщо купують 10 штук або більше, жінка віддає товар дешевше. За сезон заробляє 300–500 грн.

Молоді деревця в приватників дешевші. Але замість вишні недосвідченому садівникові можуть підсунути дичку черешні. Часто дають не той сорт. Продавці пояснюють, що дерева часто плутаються під час перевезення.

Замість вишні можуть підсунути дичку черешні

— Хотів посадити шовковицю, — розповідає Всеволод Доренко, 56 років. У нього дача поблизу Броварів. — Торік навесні купив деревце за 25 гривень. Листя на ньому не було. Виявилося, що дерево вже засохло. Раджу купувати саджанці, щоб на них було хоча б кілька живих бруньок.

У центрах озеленення на околицях Києва молоді рослини продають майже вдвічі дорожче, ніж на ринку. Зате, купуючи в центрах, можна не хвилюватися — придбаєте саме той сорт, який вказано на ярлику. Дерева оброблюють спеціальними сумішами для профілактики захворювань і уражень шкідниками.

Садівники рекомендують удобрити ґрунт при посадці.

— Торік купив 20 соток у Круглику, — розповідає житель столичної Борщагівки Георгій Ріновський, 37 років. — У березні висадили дерева. За кожне заплатив 20–25 гривень. За них віддав трохи більше ніж 400 гривень. Купував у сусіда по дачі. Він працює в інституті садівництва. Для удобрювання привіз 5 мішків перегною на 70 гривень. Отож дачний садок обійшовся в півтисячі гривень.

На ринках переважно продають плодові культури — яблука, груші, сливи. Саджанці лісових дерев — берези, сосни чи липи — варто замовляти заздалегідь.

Зараз ви читаєте новину «Дачний садок обійдеться в 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути