четвер, 29 жовтня 2020 05:45

"Були сотні спроб виготовити рослинний фарш"

Автор: ФОТО надане Андрієм Черухою
  Андрій Черуха (на першому плані) готує котлети з рослинного фаршу. 350-грамова упаковка коштує 160 гривень
Андрій Черуха (на першому плані) готує котлети з рослинного фаршу. 350-грамова упаковка коштує 160 гривень

— Спочатку виробництво слугувало лабораторією. Підбирали там інгредієнти. Продавати рослинне м'ясо почали майже за три роки, — розповідає 29-річний Андрій Черуха.

— Витратили близько 30 тисяч доларів — майже 850 тисяч гривень. Гроші вкладали в справу протягом трьох років, тому вони не стали непідйомною сумою. Ідею для бізнесу побачив у Сполучених Штатах. Там виробництво рослинного м'яса досить успішне. Зрозумів, що подібне можна реалізувати в Україні. Багато читав, вивчав іноземні статті. Запросили технолога на виробництво, привезли зразки з-за кордону. Стало простіше, бо побачили склад, від якого можна відштовхнутися. Розуміли, який може бути смак. Почали спілкуватися з компаніями, які розробляють рецептури, харчові добавки. У нас були сотні спроб виготовити рослинний фарш. Хотіли максимально відтворити смак справжнього м'яса. Основа фаршу — соєві білки, що створюють м'ясну текстуру. Смак надають дріжджові екстракти. Щоб у продукті були вітаміни В12, В6, залізо, металевий присмак, додаємо екстракт коджі — це такий вид гриба. Ще є в складі вода, кокосова, соняшникова олія, буряковий сік. Всі інгредієнти — закордонні. В Україні декілька компаній переробляють сою. Але їхня продукція не підходить за смаком, в'язкістю, текстурою. Можливо, розробимо ще один продукт на основі горохових білків.

Орієнтувалися насамперед на вегетаріанців. Також тих, хто любить м'ясо, але не їсть із певних причин. 350-грамова пачка рослинного фаршу коштує 160 гривень. Котлети з нього рекомендуємо смажити по 3 хвилини з кожного боку. Поки що м'ясо коштує дешевше. Коли з'явиться конкуренція, можна буде оптимізувати виробництво. Тоді рослинний фарш стане дешевшим за тваринний.

За кордоном цей бізнес перспективніший, ніж в Україні. Там подібна продукція з'явилася раніше. У нас багато хто сприймає рослинне м'ясо як щось дивне, хімічне, нездорове. Потрібен час, щоб люди розкуштували.

Зараз ви читаєте новину «"Були сотні спроб виготовити рослинний фарш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути