четвер, 10 вересня 2009 18:32

Будівельник Юрій Мельник знайшов роботу за знайомством

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Кранівник Віктор Кожевников зводить 25-поверхівку на Харківському шосе столиці. Має 12-годинний робочий день. Раніше компанія ”Укоінвестбуд” платила кранівникам від шести тисяч гривень. Тепер зарплата зменшилася на одну-дві тисячі
Кранівник Віктор Кожевников зводить 25-поверхівку на Харківському шосе столиці. Має 12-годинний робочий день. Раніше компанія ”Укоінвестбуд” платила кранівникам від шести тисяч гривень. Тепер зарплата зменшилася на одну-дві тисячі

30-річний Юрій Мельничук з Умані Черкаської області працює чорноробом у невеликій ремонтно-будівельній фірмі. Оздоблює котедж у Бортничах, південній околиці Києва.

— Улаштувався по знайомству, — розповідає. — Хазяїн дав мені кілька днів випробувального терміну, перевіряв, що я вмію. У травні оформив на роботу. Тоді на фірмі працювало 20 людей. Один робив штукатурку, другий — підлоги. Був мужик, який монтував басейн. Чорнороб замішував розчин і підносив його майстрам. Хазяїн тільки наглядав за роботою. До кінця літа звільнив більшість робочих. Першими пішли любителі побухать. Залишилися найспритніші. Тепер хазяїн разом із нами плитку кладе. Залишив у фірмі тільки трьох робітників.

Юрій облицьовує плиткою, клеїть та фарбує шпалери. Каже, роботи додалося.

— Сам відра тягаю. Деяким роботам вчуся по ходу. Хазяїн усе вміє, навчився в Португалії. Показує, як робити, а ми повторюємо. Я стараюся вихідних не брати. Максимум один день на тиждень. Поїду додому, рідних побачу — і вертаюся. Краще лишню копійку зароблю. Графіка немає. Можу почати перед полуднем. Але до вечора роботу треба здати, бо грошей не отримаю.

Рік тому Юрій працював монтажником. Будував великі склади біля спорткомплексу "Чайка". Це в західному передмісті столиці.

— Це була велика фірма. Зарплату платили стабільно, чотири тисячі на місяць. Робота неважка. Восени 2008-го фірма збанкрутіла. Власник понабирав кредитів. Платити не зміг. За борги банки позабирали всю техніку. Зарплати робітникам досі не віддав. Мені фірма винна більше семи тисяч гривень, — говорить Мельничук.

Стараюся вихідних не брати. Краще лишню копійку зароблю

На новій роботі він домовився про поденну оплату праці. Отримує по 100–150 грн. За місяць набігає 3 тис. грн, на 1000 менше, ніж минулого року. Юрій ночує в котеджі, який будує.

— Раніше за брак не штрафували. Торік був випадок, хтось розбив бетонне підвіконня. Воно дороге. Його списали. А тепер доводиться платити штрафи. У котеджі ставив міжкімнатні двері, ледь пошкодив оббивку. Господар помітив. Довелося з власної кишені викласти 400 гривень. Шеф казав, як закінчимо цей об"єкт, візьмемося за приватний стоматкабінет. У нього є повно замовлень на ремонт котеджів під Києвом.

Будівельна галузь від кризи постраждала найбільше, каже директор компанії "СМ консалтинг" Сергій Марченко, 34 роки. Він спеціалізується на доборі персоналу. Більшість підприємств закрилися. Багато будівельників залишилися на вулиці.

— Зараз роботи вистачає, але зарплати знизилися, — переконаний Марченко. — Замовники посилаються на кризу і платять менше. Приватники залишають мінімум працівників.

Торік чорнороби отримували 4–5 тис. грн на місяць. 2009-го — до 4 тис. Найбільше впали зарплати кранівників. Раніше вони отримували до 8 тис. грн. Тепер удвічі менше, наводить статистику Марченко. Шукати робочі місця він радить у спеціалізованих газетах та журналах. Наприклад, у "Пропоную роботу".

Зараз ви читаєте новину «Будівельник Юрій Мельник знайшов роботу за знайомством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути