середа, 14 січня 2009 16:48

Банк не має права самовільно підвищувати відсотки за кредитом

Під приводом здорожчання валюти та загального зростання відсоткових ставок банки підвищують проценти за споживчими кредитами.

— Піднімати відсотки банки мають право лише якщо це прописано в кредитному договорі, — каже Микола Дмитренко, 52 роки, юрист консалтингової компанії "Самсон". — Але й у такому випадку підвищення можна оскаржити у суді.

Банк за сім днів до зміни умов кредитування має надіслати листа-повідомлення. У ньому має бути вказано вагомі причини.

— Вагомою підставою для підняття процентної ставки може бути підвищення Нацбанком облікової ставки. Проте вона не змінювалася вже тривалий час. Поважною причиною може також бути зміна кредитних умов для самого банку. Але він має це довести. Якщо відсотки за кредитом підняли без достатнього обґрунтування, позивайтеся в суді. Він зобов"яже банк повернути старі відсотки, — каже Микола Васильович.

Тим, хто через втрату роботи або затримку зарплати не може вчасно сплачувати кредит, слід повідомити про це банк.

— Попросіть відстрочку. В умовах загальної кризи вони йдуть на поступки, — запевняє Артем Стариков, 28 років, керівник проекту "Антиколекторська спілка". — Банк може запропонувати клієнту півроку платити тільки відсотки за кредитом кредиту або саме тіло кредиту.

Якщо кілька місяців просто не платити за кредитом, банк може віддати кредитну справу  колекторам. Такі фірми спеціалізуються на стягуванні боргів.

— Говорити з колекторами по телефону не варто, і тим більше не давайте їм ніякої інформації про себе. Під виглядом колекторів можуть телефонувати звичайні шахраї, — додає Стариков. — Спілкуйтеся лише з банком.

Зараз ви читаєте новину «Банк не має права самовільно підвищувати відсотки за кредитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути