Ексклюзиви
вівторок, 02 грудня 2008 16:06

Як забрати вклади з банків-банкрутів

Як забрати вклади з банків-банкрутів

Два десятки банків в Україні нині вважають проблемними. Вони звернулися по допомогу до Нацбанку. Та хвилюватися про заощадження не варто, переконує фінансовий директор компанії "Простобанк консалтинг" Олександр Сєдих, 24 роки. У разі банкрутства кожному вкладникові повернуть депозит разом із відсотками, у межах 150 тис. грн. Виплати забезпечує Фонд гарантування вкладів.

— Після оголошення банкрутства інший банк, якого Нацбанк призначає ліквідатором, складає перелік вкладників, — пояснює фахівець. — Потім Фонд гарантування місяць перевіряє інформацію та призначає банки, які повертатимуть вклади. Зазвичай вибирають ті, які мають велику мережу відділень. Про них повідомлять у ЗМІ.

Гроші виплачують протягом трьох місяців. Слід звернутися до будь-якого відділення банку-ліквідатора із заявою про повернення вкладів, паспортом та ідентифікаційним кодом.

— Якщо клієнт мав на депозиті більше 150 тисяч гривень, доведеться почекати. Банк-ліквідатор продасть майно збанкрутілих колег, збере борги за кредитами, які вони видали. Після того почнуть повертати решту боргу.

Нині учасниками державного Фонду гарантування вкладів є 179 банків. Їх список можна дізнатися на сайті Фонду www.fg.org.ua, за телефоном 8 800 308 10 80 або за адресою: 01034, Київ, Ярославів Вал, 32а.

Два банки — у списку тимчасових учасників Фонду. Це відкриті акціонерні товариства: "Український банк реконструкції та розвитку" і "Комерційний банк "Преміум".

— Якщо ви зараз відкриєте вклади в цих банках, Фонд не поверне вам грошей у разі їх банкрутства, — застерігає Олександр Сєдих.

Із 2002-го в Україні збанкрутували чотири банки: "Гарант", "Iнтерконтинентбанк", "Київський унiверсальний банк", "Європейський банк розвитку та заощаджень".

Зараз ви читаєте новину «Як забрати вклади з банків-банкрутів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути