Ексклюзиви
понеділок, 20 грудня 2010 14:19

Як вберегти своє житло від конфіскації банком

Як вберегти своє житло від конфіскації банком

У своєму будинку в місті Буча поблизу столиці, 30-річна Юлія Кройтор на початку липня застала з десяток чоловіків.

— Перша думка — злодії. Бо пакували всі наші речі в картонні коробки. Вони назвалися працівниками виконавчої служби. Сказали, що описують майно, і готують будинок до конфіскації. У мене кредит у банку. Не попередивши мене й маму, банк вирішив продати наш будинок, — згадує.

Юлія, не гаючись, подзвонила адвокату. Той приїхав за півгодини. Почав знімати на відеокамеру. Перед камерою попередив: службовці повинні негайно покинути будинок, бо проникли з порушенням закону. Якщо не підуть, можуть потрапити за ґрати.

— Ми перевірили їхні папери. Наш триповерховий будинок оцінили десь у 70 тисяч гривень. Тому й квапилися конфіскувати, щоб продати "своїм" покупцям, — продовжує Юлія Кройтор.

Вона найняла двох адвокатів. Один знайшов помилки в документах, які підготувала для конфіскації Державна виконавча служба. Тепер у суді вимагає скасування вилучення майна. Інакше, крім боргу перед банком, Юлія повинна буде оплатити ще й "послуги" чиновників. За конфіскацію вони додатково беруть 10% суми боргу. Разом із процентами та штрафами Юлія Кройтор заборгувала фінустанові 836,7 тис. грн.

— Ми хочемо домовитися із банком про перегляд договору. Юлія зараз не може платити. Бо через економічну кризу втратила бізнес два роки тому. Інших доходів не має. Тепер вона відкриває нову справу — вуличну торгівлю кавою. З доходу стабільно сплачуватиме борг. Просто щомісячний внесок буде менший, ніж раніше, — пояснює адвокат Ігор Слинько. Він керує однойменною юридичною компанією в столиці.

Адвокат каже, що кілька разів домовлявся усно з керівництвом банків. І ті не переслідували боржників по кілька місяців.

Другий правник добивається перегляду кредитного договору, через суд.

— У кредитному договорі має бути дотримано рівноправність сторін, — говорить адвокат Іван Боднарук, 36 років. —Але банки складають їх на свою користь. Клієнтові не дозволяють вписати свої умови. Ви візьміть будь-який договір і порахуйте по пунктах, скільки прав у банку та клієнта. У банку — самі права. У клієнта переважають зобов'язання. Також кредитну угоду визнають недійсною, якщо довести, що клієнт не зрозумів її зміст. Грамотний адвокат доводить суд до "точки кипіння". У договорі знаходить стільки ляпів, що банку легше піти на мирову з боржником. Краще зберегти своє ім'я.

Адвокати наводять приклади: цьогоріч позику на $100 тис. у банку "Надра" скасували, виявивши помилку в договорі.

Фінустанова подала в суд. Але до позову забули додати квитанцію про видачу коштів за кредитом. За законом, усі докази приймаються лише до початку судового розгляду. Вдруге судитися з такими ж вимогами банк уже не може. Тепер повернення боргу — на розсуд клієнта.

Інші позичальниці отримали кредит понад $200 тис. Віддали в заставу дві квартири у Броварах. Тепер їхній бізнес стоїть. Платити за кредитом не можуть.

— У нотаріальному написі на договорі іпотеки назву банку було написано з помилкою. Це вже підстава визнати, що нотаріальну дію не було вчинено. Відповідно до статті 220 Цивільного кодексу, якщо нотаріальну форму не було дотримано, договір є нікчемний. У суді скасуємо заставу на житло. Клієнти зможуть вільно розпоряджатися квартирою. Наприклад, продати, — пояснюють адвокати.

У серпні до "Райффайзен банк Аваль" надіслали лист. Запропонували змінити договір на вигідних для клієнток умовах.

— Банк піде на поступки. Бо у суді з квартири знімуть заставу. Клієнти отримають право не платити кредит.

Зараз ви читаєте новину «Як вберегти своє житло від конфіскації банком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути