Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2010 08:00

Сандея Аделаджу можуть посадити на 12 років з конфіскацією

Сандея Аделаджу можуть посадити на 12 років з конфіскацією

Потерпілим вкладникам компанії "Кінґз кепітал" цього тижня дозволили ознайомитися із матеріалами кримінальної справи. Досудове слідство триватиме до 5 грудня. Потім справу передадуть у прокуратуру. Її обсяг — 100 томів. Розгляд у суді може розпочатися в січні 2011-го.

"Кінґз кепітал" збанкрутувала 2009 року. Її керівники Олександр Бандурченко та Олександр Сафонов другий рік у слідчому ізоляторі.

— Їм світить до 12 років із конфіскацією майна за шахрайство в особливо великих розмірах, створення злочинної структури та підробку документів, — каже адвокат Іван Боднарук, 37 років. Він представляє інтереси декого з потерпілих. Загалом їх 618. Переважно колишні віряни релігійної організації "Посольство Боже".

Пастор Сандей Аделаджа, якого вважають натхненником та організатором кількох фінансових пірамід, досі на волі.

— Аделаджа — чоловік неглупий. Він ніколи не давав прихожанам прямої вказівки нести гроші в "Кінґз кепітал", — уточнює Сергій Тютюнник, 39 років. Він був пастором дочірньої церкви "Посольства Божого" в Донецьку до 2009-го. — Але пастор дозволяв Бандурченку, Сафонову та іншим розповідати про цей проект із кафедри церкви. Прихожани моєї церкви вклали у різні проекти, що рекламувалися в "Посольстві", більше ніж 500 тисяч доларів. Тепер не можуть їх повернути. Духовний актив донецької церкви їздив у Київ. Хотіли поговорити з Сандеєм, дізнатися, коли бізнесмени з його "Клубу 1000 мільйонерів" зможуть повернути їхні гроші. У тому клубі були й Бандурченко із Сафоновим. Пастор не знайшов для них часу.

Сергій Тютюнник вкладав у "Кінґз кепітал" і власні кошти. Продав квартиру в Києві.

— Якось 2007-го до мене підійшов Роман Романов, теж давній вірянин Сандея. Він працював менеджером "Кінґз кепітал". Застеріг, що в компанії негаразди. Тобто про них було відомо значно раніше, ніж про це заговорили в пресі та церкві. Сандей не міг не знати про це. Я свої гроші забрав одразу. Вклав у бізнес-проект Романова. Він теж член "Клубу 1000 мільйонерів". Але цей бізнесмен торік зник. Невідомо, де тепер він і мої гроші.

Сергій покаявся перед своїми вірянами з кафедри церкви. Його усунули від пасторства. Колишній киянин із дружиною та сином живе в Донецьку. Працює менеджером у фаст-фуді. Щомісяця віддає по 1 тис. грн потерпілим вірянам.

— Це кощунство з боку Сандея — заявляти про свою непричетність до "Кінґз кепітал". Адже він дозволяв рекламувати цю структуру в церкві, — говорить.

Аделаджа, громадянин Нігерії, спонукав вірян брати кредити під заставу житла. Тепер більше тисячі людей можуть утратити квартири та будинки. Банки можуть забрати їх за борги.

— Сандей постійно про це говорив — брати кредити під заставу квартир. Я сам чув. Тих, хто так не робив, Сандей висміював: не береш кредит — ну й сиди в своїх стінах. Ставив за приклад тих, хто зважився на ризик. Щочетверга проповідував на бізнес-теми, — додає киянин Павло Федоров, 46 років. — Для вірян Сандей зайняв місце Бога. Його бачення не обговорювали і не критикували. Я ставлю завдання — ви виконуйте. Дозволяли лише надихати і спонукати одне одного до виконання одкровень пастора.

Павло Федоров безробітний. До 2009 року був членом духовної ради "Посольства" і вірянином Сандея 16 років. Через Аделаджу позбувся житла. Його дружина та п'ятеро дітей живуть по знайомих.

Отримати коментар пастора Сандея Аделаджі не вдалося: його прес-секретар Жанна Кобелинська не відповідає на дзвінки.

Зараз ви читаєте новину «Сандея Аделаджу можуть посадити на 12 років з конфіскацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути