четвер, 13 серпня 2009 19:34

Як банки заробляють на стрибках долара

В Україні знову дорожчає долар. 12 серпня обмінники скуповували його по 8,18 грн, а продавали по 8,3 грн. За місяць американська валюта подорожчала на 31 коп.

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила: валютний курс штучно розхитують спекулянти, щоб заробити на різниці курсу купівлі-продажу. Насправді $1 нібито має коштувати 6,5 грн.

— Спекуляції тут ні до чого. Просто люди забирають вклади з проблемних банків і купують за них валюту, — переконує Олексій Лупоносов, 30 років, керівник Українського банківського порталу.

Проте, за словами Лупоносова, більшість банків таки вдаються до валютних спекуляцій:

— Найпростіша схема пов"язана з валютними аукціонами, які проводить Нацбанк. Приміром, якийсь банк заявляє, що купує валюту для погашення валютних кредитів населення. Її відпускають за заниженим курсом. Однак потім ця валюта іде не на погашення кредитів, її продають за комерційним курсом.

За іншою схемою комерційний банк закуповує в Нацбанку валюту або бере кредит за кордоном. Потім кілька банків домовляються про створення штучного дефіциту валюти.

До кінця року за 1 долар даватимуть 8,8 гривень

— Для цього казначейства кількох банків одночасно подають заявки про придбання великих сум доларів або євро. Вони мають перевищувати суму, яку може влити Нацбанк. Купувати ту валюту банкам навіть не треба. Самої заявки достатньо, щоб викликати ажіотаж і підвищення попиту. А з ним — і ціни. Так на міжбанківському ринку створюється дефіцит валюти. Такі дії можна робити будь-коли. І навряд чи хтось доведе, що банки домовилися про спільні дії для розгойдування валютного курсу.

Тому деякі банки приймають вклади на один-три місяці під 25% річних.

— Це щоб швидше заробити на коливанні валютного курсу і одразу повернути гроші, — переконаний Лупоносов. — Бо такої високої дохідності нині не приносить жоден бізнес.

Проте відмовляється назвати банки, що вдаються до спекуляцій.

— Скажу тільки, що їхню рекламу ви постійно бачите по телевізору.

У валютних спекуляціях помічені банки "Арма", "Даніель" та "Партнер-Банк", вважає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко, 29 років. За його прогнозами, курс долара буде зростати і далі. До кінця року за $1 даватимуть 8,8 грн.

— В Україні дефіцит Держбюджету, інфляція 15,5 відсотка. Хіба можна забезпечити стабільну гривню? До того ж ми маємо плаваючий курс долара. Нацбанк обіцяв, що високі хвилі цих коливань зрізатиме. Але якщо завтра валютні гравці почнуть робити валютні інтервенції, панічні прогнози — восени долар може досягти 10 гривень. Купують долари по одній ціні, — пояснює Валерій Литвицький, 60 років, керівник групи економічних радників голови Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Як банки заробляють на стрибках долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути