вівторок, 03 квітня 2018 07:50

"Яйця купила домашні. Платила шість гривень за штуку"

Автор: Тетяна Сарахан
  Вінничанка Інна Удалова (праворуч) купує на ринку Урожай прикраси для великоднього кошика за 40 гривень. Продавець Наталія Соболєва каже, що самі корзини цього року подорожчали на 30 гривень. Найчастіше купують накидки для них. Коштують від 70 гривень
Вінничанка Інна Удалова (праворуч) купує на ринку Урожай прикраси для великоднього кошика за 40 гривень. Продавець Наталія Соболєва каже, що самі корзини цього року подорожчали на 30 гривень. Найчастіше купують накидки для них. Коштують від 70 гривень

— На святі економити наша сім'я не звикла. Гроші на Великдень почали відкладати ще з Нового року. По 400 гривень щомісяця, — говорить киянка 36-річна Світлана ­Василюк.

Родина виховує двох дітей, живуть в орендованій квартирі. Чоловік і дружина працюють рекламістами. Сімейний дохід на місяць — 15 тис. грн.

— На великодній стіл плануємо витратити десь тисячу. Торік сума була на 200 гривень менша. Закупки почали робити завчасно. В інтернеті відслідковую всі акції в супермаркетах. Так купила акційне вино. На нього була знижка 60 гривень. Також уже маю шпроти, згущене молоко, дріжджі, цукерки. Знайома розказала, що на кожного дорослого треба 250 грамів м'ясного. Два-три види страв, не більше. На дитину достатньо 100 грамів. Торік скупилася за цими порадами, сподобалося. Якраз вистачило на свята, нічого не довелося викидати, довго доїдати.

Меню планую наперед. Цього року не купуватимемо червоної ікри. Вона сильно подорожчала. Банка коштує щонайменше 300 гривень. Також не готуватиму салатів із червоною рибою та креветками. Торік риба була 440 гривень, зараз — 670 за кілограм. На чому точно не буду економити, то це на м'ясі. Кілограм свинини купила, щоб запекти. З індичатини зроблю котлети. Домашню ковбасу, сало, кров'янку братиму в перевіреного продавця.

Паски печу сама. Одна обходиться в 40 гривень. Багато грошей витрачаю на прикраси для випічки. Торік віддала 60 гривень, зараз виділяю сотню. Захотілося цукрових курчат купити по 25 гривень.

— З дитинства пам'ятаю — як би бідно не жили, на Великдень мала бути обновка. Такої традиції дотримувалася щороку. І дітей привчила. Лише цього року перебираю шафу — шукаю, що одягну на Великдень. Купила чобітки за 1800 гривень, на одяг грошей не залишилося, — розповідає львів'янка 64-річна Ольга Паньків.

– 10 років носила паску святити в одному кошику — уже постарів. Пішла на ринок новий вибирати. Найдешевший коштує 200 гривень. Узяла за 300, аби хоч якийсь вигляд мав. Рушничок вишила бісером. Матеріал у 150 гривень обійшовся. Ще двом онукам по маленькому зробила. У попередні роки на пасхальний стіл витрачала 1000–1500 гривень. 2017-го вже не вклалася, пішло на 200 гривень більше. М'ясом почала запасатися на початку посту. В останній тиждень перед святами ціни будуть космічні. Минулого року по 200 гривень продавали. Вміст кошика, який несуть до церкви, обійдеться у 500 гривень, — каже Ольга Миколаївна. — Невелика паска 50–60 гривень коштує. Я сама пектиму. Але на всяк випадок — раптом не вдасться, одну-дві прикуплю. Кілограм домашнього сиру коштує 60–70 гривень, масло — 150. Яйця купила домашні. Платила 6 гривень за штуку. Шинка, варене м'ясо, ковбаса — ще 300 гривень. Раніше перед Великоднем півсвині купували. На дачі ставили бочку — шинки-ковбаси коптили.

Одним свяченим три дні свят не обійдешся. Треба якийсь пиріг спекти. Хотіла замовити готовий. Господиня порахувала, що за 2,5 кілограма солодкого треба 300 гривень із гаком викласти. Спечу сама — дешевше обійдеться. Салатами не переймаюся. Зроблю олів'є. Спиртне купить син. Я ще заливний язик приготую, голубці накручу, кров'янку запечу. Сусідка пообіцяла хроном поділитися. Їй з села родичі передадуть. Бо зв'язка на базарі 25–30 гривень коштує. Думаю, що на всі продукти пенсію витрачу — це 2500 гривень. У понеділок після Великодня поїдемо в село на Львівщині — священик на цвинтарі править. Кажуть, що в нього теж тарифи зросли. Раніше за могилку брав 30 гривень. Тепер наче 70 чи 80 коштує.

14,99 ­гривні коштує найдешевша великодня паска в супермаркетах. Її вага — 250 г. Торік такі були по 9,99 грн. Найдорожча вітчизняна випічка вартує від 390 грн за 0,5 кг. Закордонну продають за 500–750 грн.

На всі продукти була знижка 50 відсотків

— У нашому районі відкрився молочний магазин, то на всі продукти була знижка 50 відсотків. Узяла по вигідній ціні домашній сир на паску, — говорить 64-річна Ольга Щукіна з Дніпра.

— Обходжу всі магазини, шукаю дешеві продукти. За кагор заплатила удвічі дешевше. В одній крамниці розпродували його по 40 гривень. Єдине, чого не беру на акціях, — це консерви. Зазвичай на них знижують ціну, коли закінчується термін придатності. Також записуюся на різні благодійні проекти. Місцеві депутати роздавали пенсіонерам крупу, цукор і фарбу для яєць. Пекарня подарувала по пасці. На весь святковий стіл витрачу 300 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Яйця купила домашні. Платила шість гривень за штуку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути