пʼятниця, 23 листопада 2012 07:15

"30 відсотків грошей украли партійці"

— Якщо "Регіони" оголошують, що заплатили за парламентську кампанію 218 мільйонів гривень, можемо говорити про справжню суму понад 300 мільйонів, — розповідає політтехнолог 40-річний Денис Богуш.

Усі політичні партії прозвітували Центрвиборчкому про свої витрати на парламентську виборчу кампанію-2012. Це передбачене законом про вибори.

— Оприлюднені дані — лише офіційна частина видатків: телереклама, поліграфія, зовнішня реклама, — продовжує Денис Богуш. — Насправді витрати значно більші. Необлікованою готівкою оплачували роботу штабістів, агітаторів в округах, у кожному з яких 200 сіл. Також приблизно 30 відсотків грошей украли партійці на місцях. Тож до оприлюдненої суми слід додати щонайменше половину.

У заявлених сумах не враховані витрати мажоритарників, які вели кампанію з логотипом партії. Маємо брати до уваги ці гроші, незалежно від того, чи кандидати оплачували кампанію зі своєї кишені, чи з партійної. Мажоритарники витрачали від 1 до 5 мільйонів доларів. У середньому — 3. Загалом по країні на мажоритарку пішли ще 600 мільйонів доларів. Тому ціна виборів в Україні — понад мільярд доларів. Половина суми осіла у кишенях агітаторів, спостерігачів, членів окружних виборчих комісій.

Ефективність використання бюджетів залежить від партій. Наталія Королевська офіційно витратила на "Україна — Вперед!" понад 60 мільйонів гривень, а має результат 1,5 відсотка. А от 10 відсотків голосів "Свободі" далися дешево.

Партія регіонів так багато витратила, бо не мала ключового повідомлення електоратові. На минулих виборах воно було — "Будуємо нову країну". Люди повірили, бо йшла нова команда з ідеєю реформ. Цієї ж кампанії заспівали "Руїну подолано, стабільності досягнуто". Вбухували великі гроші, а народ їм не вірив. Тож "регіонали" витрачали кошти найменш ефективно серед п'яти прохідних партій.

У Росії вибори обходяться партіям іще дорожче. Передусім через великі відстані. Та й крадуть там більше.

Зараз ви читаєте новину «"30 відсотків грошей украли партійці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути